Jukka Weisell
Talousjohtaja, Oulun kaupunki
Pitääkö olla huolissaan, kun kuudesta suurimmasta kaupungista viisi tekee viime vuodelta alijäämäisen tilinpäätöksen. Jos kyse olisi vain yksittäisestä heikosta vuodesta, ei asiaa kannattaisi sen enempää pohtia. Nyt kuitenkin näyttää, ettei suunta ole lähivuosina kääntymässä parempaan, vaan mieluumminkin talouden haasteet vain pahenevat. Mitenhän on tultu ja miten tästä mennään eteenpäin?
Valtio on hoitanut omaa talouttaan siirtämällä omia vastuitaan kunnille. Viime vuosikymmenellä jokainen hallitus väristä riippumatta on leikannut kilvan valtionosuuksia. Vuonna 2019 leikkaukset olivat kasvaneet lähes 2,5 miljardia vuosikymmenen alusta. Samaan aikaan kuntien lakisääteisiä tehtäviä ja velvoitteita on vain lisätty. Oulun kunnallisveron kasvu on ollut viitenä viime vuonna keskimäärin puolitoista prosenttia. Yhteisöveroa kertyi viime vuonna saman verran kuin vuonna 2011.
Huolissaan täytyy olla siitäkin, että Valtiovarainministeriön korkeimmalle virkamiehelle työttömyyden kasautuminen kaupunkeihin on uusi piirre – johtuneeko siitä, että Kehä III:n sisäpuolella ilmiö on edelleenkin outo. Työllisyyden kasautumiskehitys on kuitenkin ollut arkipäivää vähintäänkin kymmenen vuoden ajan. Tampere, Turku ja Oulu kilvoittelevat työttömyyden kärkipaikasta kuukaudesta toiseen.
Oulusta työllisiä muutti viime vuosikymmenellä yli 2 000 enemmän kuin muuttajia oli toiseen suuntaan ja vastaavasti työttömiä muutti Ouluun lähes 3 000 enemmän kuin vastaava lähtömuutto oli. Valtio on työmarkkinatukiuudistuksilla siirtänyt pitkittyneen työllisyyden suoria kustannuksia kunnille – esimerkiksi Oululle työmarkkinatuen kuntaosuus ja aktivointitoimet maksavat reilusti yli 30 miljoonaa vuodessa. Työttömyydestä aiheutuu lisäksi suuremmat ja ehkä vakavammat inhimilliset vaikutukset, joilla on kaupungille edellä mainittuja ns. ”sakkomaksuja” suuremmat taloudelliset vaikutukset perheiden ja nuorten pahoinvoinnin kustannuksina.
Ministerien puheissa vilahtelee tämän tästä toive saada siirrettyä tehtäviä ns. leveämmille hartioille – tätä kannattaa oululaisen veronmaksajan kavahtaa, koska se samalla tarkoittaa tavoitetta saada kustannukset jonkun toisen maksettavaksi. Erityisen huolissaan oululaisten kannattaa olla maakuntaverosta, jonka käyttöönotosta tehdään hallitusohjelman mukaan ratkaisu kuluvan vuoden loppuun mennessä. Maakuntaverolla aiotaan rahoittaa maakunnan asukkaiden sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset – Pohjois-Pohjanmaalla noin 1,4 miljardia, josta Oulun seudun veronmaksajat saisivat leijonan osan maksettavakseen. Näin käy erityisesti, mikäli valtionosuudet edelleenkin kuihtuvat entiseen tahtiin.
Tuoreessa kaupungin toimintojen ulkoinen arviointi totesi kaupungilla olevan ei niinkään meno-ongelma vaan tulo-ongelma. Tuosta näkökulmasta on tärkeää, kuinka oululaiset yritykset menestyvät ja sitä myöden kykenevät palkkaamaan uusia työntekijöitä. Julkisten toimijoiden niin kaupungin kuin oppilaitosten tehtävänä on tukea yritysten menestystä.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042