Taskilassa puhdistetaan Oulun lisäksi Muhoksen, Utajärven ja Iin jätevesiä. Puhdistamo on Pohjois-Suomen suurin ja yksi koko maan suurimmista.
Pekka Kallasaari
Oulu
Jussi Korhonen
jussi.korhonen@forum24.fi
Kun laittomia päihteitä käyttänyt oululainen käy vessassa, hän laskee liikkeelle merkin menettelystään. Elimistöstä poistuneet huumeet kulkeutuvat käytettynä kanta-aineena tai vesiliukoisempina aineenvaihduntatuotteina viemäriverkostoa pitkin jätevedenpuhdistamolle Taskilaan.
Jos sopivasti sattuu, päätyvät jäljet osaksi puhdistamolla kerättyä näytettä, joka lähetetään Matkahuollon välityksellä Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laboratorioon Helsinkiin.
Näytteisiin perustuen THL:n oikeustoksilogiayksikkö tiedotti lokakuussa, että keväällä Oulussa käytettiin ennätyksellisen paljon amfetamiinia. Käyttö väheni merkittävästi koronasulun kuluessa, palautui poikkeusolojen päättyessä korkeammalle tasolle ja ampaisi syyskuussa jyrkkään nousuun.
Oulu syyniin
Helsingin seudun huumeiden käyttö on ollut viikoittaisessa jätevesiseurannassa jo pitempään. Korona-aikana näytteitä ruvettiin keräämään kerran viikossa myös Oulussa, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa.
Kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää THL:n oikeustoksikologiayksiköstä kertoo, että viikoittaista seurantaa jatketaan ainakin vuoden loppuun ja todennäköisesti siitä eteenpäin hieman harvemmalla tahdilla. Lokakuussa raportoitujen tietojen jälkeiseltä ajalta ei ole vielä analysoitua kerrottavaa, Kankaanpää sanoo.
– Todennäköisesti alkuvuodesta raportoimme seuraavan kerran.
Keskikesän ekstaasi
THL:n jo julkaisemista kuvaajista voi päätellä, että moni juhlisti Oulussa juhannusta käyttäen MDMA:ta, tablettimuodossa ekstaasina tunnettua ainetta. Tässä Oulu poikkeaa usein verrokkeina käytetyistä Tampereesta ja Turusta, joiden ekstaasikäppyröissä ei vastaavaa juhannuspiikkiä näy.
Puhdistamattomasta jätevedestä kootaan 24 tunnin kokoomanäytteitä, joiden kerääminen alkaa sunnuntaiaamuisin. 21. kesäkuuta aamusta alkaen kerätty näyte kielii siis todennäköisesti juhannuspäivän eli lauantain juhlinnasta.
Aino Kankaanpää kertoo, että sunnuntaiaamusta alkaen kerätyssä näytteessä näkyy huumeiden käyttö edellisen vuorokauden aikana.
– Se riippuu tietysti viemäriverkostosta, että kuinka pitkät putket siellä on ja kuinka nopeasti käytetty aine päätyy puhdistamolle.
Kannabis puuttuu
Huumeiden käyttöä on tutkittu Suomessa jätevedestä vuodesta 2012 alkaen. Viikkoseurantaa laajemman, parillisina vuosina toteutettavan tutkimuksen väestöpohja käsittää jo lähes 60 prosenttia koko maan väestöstä.
– Amfetamiinin, metamfetamiinin, ekstaasin ja kokaiinin osalta jätevesitutkimus antaa erittäin hyvän kuvan, Aino Kankaanpää sanoo.
Koko kuvaa se ei kuitenkaan anna: yleisimmistä huumeista raporteista puuttuvat kannabiksen tai Subutexina tunnetun buprenorfiinin käyttö.
Kankaanpään mukaan kannabiksen käytöstä jätevesinäytteet eivät kerro luotettavasti.
– Maailmalla jotkut siitä raportoivat. Muiden osalta en osaa sanoa tulosten luotettavuudesta, mutta meillä on sellainen periaate, että haluamme seisoa sataprosenttisesti tulostemme takana.
Buprenorfiinin käytön seurantaa THL:ssä on pohdittu. Se voisi olla mahdollista ja raportoitavissa, mutta jätevedestä ei tietenkään voi päätellä, onko ainetta käytetty laittomasti huumeena vai laillisesti lääkkeenä, Kankaanpää sanoo.
Syynissä on myös muita aineita, kuten uudempia muuntohuumeita, mutta niiden pitoisuudet ovat usein niin pieniä, että niistä ei voi luotettavasti raportoida. Löydökset voivat kuitenkin kertoa, jos Suomeen rantautuu uusia aineita.
Hyvää ja huonoa
Jätevesitutkimuksista käy ilmi, että Oulussa, kuten muuallakin, huumeiden käyttö on lisääntynyt vuodesta 2012 merkittävästi. Paikallisesti on lohdullista, että Oulun jätevedessä näkyy väkimäärään suhteutettuna edelleen huomattavasti vähemmän merkkejä huumeista kuin etelän suurissa kaupungeissa.
Pohjoisessa Kemissä ja Rovaniemellä käytetään enemmän ja Kajaanissa vähemmän huumeita kuin Oulussa.
Etelässä kokaiinin käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Oulussa ja muualla pohjoisessa sen käyttö on vähäistä. THL:n raportoimista aineista Oulun kuvaajissa erottuvat amfetamiini ja vähäisemmässä määrin ekstaasi.
Viikkoseurannan raporteissa ekstaasin osuus voi tosin korostua, sillä näytteet kertovat huumeiden käytöstä viikonloppuna. Joka toinen vuosi toteutettavissa laajemmissa tutkimuksissa näytteitä kerätään viikon ajan.
– Ekstaasi on enemmän niin sanottu vapaa-ajan huume ja sen käyttö on viikonloppuisin huomattavasti suurempaa. Amfetamiinin pitoisuudet ovat tasaisempia eri viikonpäivinä, Kankaanpää kertoo.
Kustannustehokasta
Huumeiden käytön seuranta jätevedestä on Aino Kankaanpään mukaan hyvin kustannustehokasta.
– Ei voi sanoa, että se ihan noin vain sivussa menisi, mutta muuhun työhön verrattuna laajojenkin jätevesitutkimuksien näytemäärät ovat pieniä.
Oikeustoksikologiayksikössä tehdään esimerkiksi päihdetestauksen piiriin kuuluvia laboratoriotutkimuksia. Laitteet, menetelmät ja henkilökunta ovat siis olemassa muutenkin.
Lyhyt historia
Jätevesitutkimuksen historia on varsin lyhyt. Se juontaa juurensa 1990-luvulle, jolloin tutkijat löysivät vesistöistä merkkejä lääkeaineista tai niiden aineenvaihduntatuotteista. Huumeiden käyttöä selvittävät jätevesitutkimukset käynnistyivät noin viisitoista vuotta myöhemmin.
2010-luvun alussa Euroopassa ruvettiin koostamaan laajasti tietoja eri kaupungeista. Esimerkiksi vuoden 2018 tietojen osalta käy ilmi, että Amsterdamissa käytettiin väkilukuun suhteutettuna reilut kaksi kertaa enemmän amfetamiinia ja 333 kertaa enemmän kokaiinia kuin Oulussa.
Isoja mahdollisuuksia
Jätevedestä voidaan havaita huumeiden lisäksi paljon muutakin. Suomessa siitä on etsitty merkkejä polioviruksesta ja keväästä lähtien koronaviruksesta.
Aino Kankaanpää arvioi, että jätevesitutkimuksesta voi olla vielä moneksi. Maailmalta on jo esimerkkejä huumeiden käytön lisäksi muistakin elintapoihin liittyvistä tutkimuksista.
Jos kyselytutkimuksissa ihmiset saattavatkin kaunistella totuutta, jätevesi ei valehtele. Tulevaisuudessa esimerkiksi Taskilassa kerätystä jätevedestä voitaisiin saada tietoa oululaisten tupakoinnista, alkoholin käytöstä tai kahvittelustakin.
– Jätevedessä on isoja mahdollisuuksia, Kankaanpää toteaa.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042