Oulun kaupunkipyörät eli Sykkelit olisivat todennäköisesti käytössä, jos kaupungin yhdyskuntalautakunta olisi äänestänyt vakuusmaksua koskevasta kiistakysymyksestä.
Forum24 kysyi asiasta yhdyskuntalautakunnan jäseniltä. Kolmestatoista jäsenestä vain keskustan kolmen hengen ryhmä ilmoitti selväsanaisesti, että he vastustavat esitettyä sopimusmuutosta, jossa palveluntoimittajan asettaman vakuuden arvoa tiputettaisiin puoleen.
Seisauttava sählinki
Sykkelit otettiin käyttöön Oulussa viime vuonna pahasti myöhässä. Tänä vuonna pyöriä ei luultavasti saada liikenteeseen ollenkaan, koska talousvaikeuksiin ajautunut puolalainen palveluntoimittaja Nextbike Polska ei ole toimittanut pyöräjärjestelmästä tehdyssä sopimuksessa määritettyä noin 800 000 euron vakuutta.
Keväällä yhdyskuntalautakunnan pöydällä oli kahteen kertaan esitys, jossa vakuutta oltaisiin pienennetty. Asia vedettiin kuitenkin pois.
Esittelijänä toiminut yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki perusteli ratkaisuaan sillä, että kaupungin kannalta sopimusta huonontavasta päätöksestä ei ollut riittävää poliittista yksimielisyyttä.
Forum24:n tietojen mukaan vastustusta ilmeni keskustan lisäksi ainakin kahdessa muussa poliittisessa ryhmässä, vaikka yhdyskuntalautakunnan jäsenistössä jakolinja on selvä.
"Kaupungin ei tule syyllistyä sopimusrikkomukseen"
Keskustan lautakuntajäsenet Raimo Hämeenniemi, Jorma Leskelä ja Sirpa Tikkala toteavat yhteisessä kannanotossaan, että he eivät vastusta kaupunkipyöriä itsessään. He kuitenkin katsovat, että muutos kesken sopimuskauden olisi vähintäänkin arveluttavaa.
– Kaupungin ei tule syyllistyä sopimusrikkomukseen eikä juridisesti kyseenalaisella tavalla muuttaa kilpailutuksessa olleita sopimusehtoja kesken sopimuskauden, he kirjoittavat.
SDP:n Kaarina Torro ja Sari Halonen, kokoomuksen Minna Lehtovaara ja Niilo Heinonen, vihreiden Esa Aalto ja vasemmistoliiton Eija Säilynoja ilmoittivat, että he olisivat sopimusmuutoksen hyväksyneet.
Kokoomuksen Mikko Merihaara ja sinisten Vaili Jämsä-Uusitalo eivät ota suoraan kantaa kysymykseen. He molemmat mainitsevat, että puolalaisyhtiölle on tehty vastaesitys, jossa sopimuskausi olisi lyhennetty kymmenestä viiteen vuoteen. Vakuuden arvo on määritelty suhteessa koko sopimuskauden hintaan, joten sopimusta lyhentämällä myös vakuussumma olisi pienentynyt.
Lautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.) ja varapuheenjohtaja Susa Vikeväkorva (vihr.) ilmoittivat jo aiemmin Kalevalle, että heille sopimusmuutos olisi käynyt.
Korhonen arvioi, että yhdyskuntalautakunta olisi äänestänyt asiasta ennen pitkää, ellei puolalainen palveluntoimittaja olisi ajautunut keväällä yrityssaneeraukseen. Tällä hetkellä yhtiön tilanne on epäselvä, eivätkä neuvottelut ole edenneet.
Oulu on ostanut kaupunkipyöräjärjestelmän kokonaisuutena. Kun se ei ole käytössä, siitä ei aiheudu kuluja.
Näin vastattiin
Yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen ja varapuheenjohtaja Susa Vikeväkorva olivat ilmaisseet kantansa jo aiemmin. Heistä Korhonen kuitenkin täsmensi näkemyksiään puhelimitse.
Hänen mukaansa tilanne muuttui, kun kaupunki sai tiedon Nextbike Polskan yrityssaneerauksesta. Tällä hetkellä ollaan eräänalaisessa pattitilanteessa, eivätkä neuvottelut etene.
Yhdyskuntalautakunnan muiden jäsenten vastaukset seuraavassa.
Raimo Hämeenniemi (kesk.), Jorma Leskelä (kesk.) ja Sirpa Tikkala (kesk.):
"Viranhaltijat valmistelivat aikoinaan kaupunkipyöräjärjestelmän kilpailutuksen ja sen kilpailutuksen perusteella toimijaksi valittiin Nextbike Polska. Kilpailutuksessa oli tiettyjä ehtoja. Yksi niistä oli vakuusmaksu.
Sopimus Nextbike Polskan kanssa on tehty tuon kilpailutuksen perusteella. Molemmat sopijaosapuolet, Oulun kaupunki ja Nextbike Polska, ovat sopimuksen hyväksyneet ja sitoutuneet sitä noudattamaan. Nextbike Polskalla on kaupungin kanssa n. 7 miljoonan euron arvoinen sopimus. Sopimukseen kirjatun n. 800 000€:n vakuussumman saaminen ei siksi pitäisi olla ongelma. Meille lautakuntalaisillekin tuli keväällä yllätyksenä, että sopimusehtoihin kirjattua vakuusmaksua ei toimija ollut maksanut ennen toiminnan aloittamista.
Vakuusmaksun suuruudesta ja tarpeellisuudesta on viime aikoina kovasti keskusteltu. Se on kuitenkin kilpailutuksessa määritelty ja sopimukseen kirjattu asia. Kaupungin ei tule syyllistyä sopimusrikkomukseen eikä juridisesti kyseenalaisella tavalla muuttaa kilpailutuksessa olleita sopimusehtoja kesken sopimuskauden. Sopimuksen merkittävä muuttaminen kesken sopimuskauden ilman uutta kilpailutusta olisi vähintäänkin arveluttavaa.
Julkisuudessa on ollut virheellistä tietoa siitä, että kaupunki maksaisi tällä hetkellä isoja summia toimimattomasta kaupunkipyöräjärjestelmästä. Kaupunki on ostanut kaupunkipyöräjärjestelmän palveluna. Kun palvelu ei ole käytössä, ei siitä myöskään makseta. Päin vastoin, toimija (Nextbike Polska) joutuu maksamaan kaupungille sopimussakkoa, kun ei toimi sopimuksen mukaisesti.
On harmillista, että pyöriä ei ole vielä tänä kesänä liikenteeseen saatu, mutta asia ei ole kaupungin eikä päättäjien vika. Sopimusta tulee molempien sopijaosapuolten noudattaa. Toivomme, että näin myös tapahtuu."
Vaili Jämsä-Uusitalo (sin.):
"Kaupunkipyörät palveluna on Oululle ja oululaisille on mukava ja hyvä palvelu. Se toimii jo muissa isoimmissa kaupungeissa Suomessa.
Kuitenkin viimeisen tiedon mukaan Oulun palveluntuottaja ei pysty tuottamaan palvelua Ouluun nyt. Koronan aiheuttama taloudellisen toiminnan riski on liian suuri tuottajalle, jonka vakavaraisuus on pettänyt kriisin aikana.
Palveluntuottajalle on tarjottu esim. viiden vuoden sopimusta, mutta puolalainen toimija ei ole ollut kiinnostunut mistään heille tehdyistä vaihtoehtoisista tarjouksista.
Jos ei ole vastapuolta neuvotteluissa, on vaikea edetä toiminnan suunnittelussa.
Toivottavasti palvelulle löytyy luotettava tuottaja."
Sari Halonen (sd.):
"Minulle sopimusmuutos olisi ollut ok. Kyse on kuitenkin tapauksesta, missä syynä on ennalta aavistamaton tautiepidemia, eikä yleisestä käytännöstä. Imagollisesti Oululle olisi ollut tärkeää pystyä tarjoamaan kaupunkipyöräjärjestelmä."
Esa Aalto (vihr.):
"Oma kantani on selvä. Vakuuteen pitäisi tehdä sellainen muutos, jota esitettiin yhdyskuntalautakunnalle keväällä. Asia oli kahdesti esityslistalla (myös julkisesti netissä), mutta kummallakaan kertaa päätöstä ei tehty. Ensin asia jätettiin pöydälle ja toisella kertaa esittelijä veti sen listalta. Niinpä emme päässeet äänestämään sopimusmuutoksesta.
Tärkeintä olisi nyt saada kaupunkipyörät käyttöön mahdollisimman pian koko lopuksi 9 vuoden sopimuskaudeksi. Vakuus on tässä asiassa merkityksetön, joten jos/kun asia on siitä kiinni, se pitäisi neuvotella toimittajan kanssa, kuten oli keväällä tehtykin. Ajantasaista tilannetta en tiedä, että kelpaisiko sama sopimus edelleen Nextbikelle, jos se nyt tuotaisiin uudelleen päätöksentekoon meillä Oulussa."
Niiilo Heinonen (kok.):
"Kannatan sopimusmuutosta, jotta pyörät saadaan mahdollisimman pikaisesti käyttöön. Mielestäni kaupungilla ei ole tarvetta vakuuteen, sillä palvelusta maksetaan joka tapauksessa toteutetun palvelun mukaisesti jälkikäteen. Jos siis palvelun laadussa ilmenisi puutteita, tämän voisi - ja on otettukin viime kesänä - huomioon palvelun maksuissa.
Olisi valtava imagotappio, jos kaupunkipyörät jäisivät pysyvästi telakalle. Kaupunkipyörät ovat osa suuren kaupungin toimivaa liikennejärjestelmää, joka mm. mahdollistaa matkaketjujen yhdistämisen ja yhdensuuntaiset pyörämatkat. Palvelu on hankittu ensisijaisesti kaikkia oululaisia varten, toissijaisesti palvelemaan matkailua.
Kaupunkipyörät mahdollistavat sujuvan liikkumisen keskustassa sekä pyöräretket esimerkiksi kauniissa Oulujokisuistossa ja Nallikarissa myös kauempana keskustasta asuville oululaisille. "
Minna Lehtovaara (kok.):
"Olen alusta asti kannattanut kaupunkipyöriä. Oulussa on loistavat pyöräilymahdollisuudet ja kaupunkipyörävaihtoehto on ympäristöystävällinen tapa tutustua kaupunkiin turistina, tai oululaisille/lähiseudun asukkaille matkustaa kaupunkiin esim. julkisilla kulkuneuvoilla ja sen jälkeen liikkua lyhyehköjä matkoja kaupunkialueella kaupunkipyörällä. Mielestäni edistykselliseen kesäkaupunkiin sopivat hyvin kaupunkipyörät. Harmillisesti viime kesänä toimitus viivästyi ja saimme pyörät käyttöön vasta elokuussa – aivan liian myöhään. Ilokseni kuitenkin huomasin, kuinka paljon niitä silloinkin kuitenkin käytettiin. Vastaanotto oli positiivinen.
Toinen harmillinen asia oli toki se, että palveluntuottaja Nextbike Polska S.A. ei ole toimittanut sopimuksen mukaista vakuutta, emmekä näin ollen ole saaneet kaupunkipyöriä tänä kesänäkään odotetusti käyttöön. Olen harmissani niistä vääristä huhuista, joita pyörii kaupunkipyöräjärjestelmän ympärillä. Toki myös siitä negatiivisesta mielikuvasta, joka näiden ongelmien vuoksi on noussut ilmaan. Virheellisesti luullaan, että Oulun kaupunki maksaisi kaupunkipyöristä, vaikkei niitä ole saatu käyttöön. Näin ei kuitenkaan ole. Maksamme palvelusta toteutuneen palvelun mukaisesti jälkikäteen – tällä hetkellä, kun toteutunutta palvelua ei ole, emme myöskään palvelusta maksa.
Juuri edellä mainituista syistä olisin ollut valmis pienentämään sopimuksen vakuussummaa Yhdyskuntalautakunnan 12.5.2020 esityslistan pohjaesityksen mukaisesti. Kuulemani mukaan muiden kaupunkien vastaavissa sopimuksissa ei välttämättä kyseistä vakuussummaa ole määritelty lainkaan, koska palveluntuottajalle maksetaan toteutetusta palvelusta jälkikäteen.
Olin viime viikolla kesälomareissulla Turussa. Siellä katukuvassa näkyi paljon sekä kaupunkipyöriä, että sähköpotkulautoja. Toivoisin, että saisimme kaupunkipyörät käyttöön mahdollisimman pian. Tulevaisuudessa voimme sitten miettiä mahdollisia palvelujen laajentamisia esim. sähköpotkulautojen tai sähköpyörien suuntaan!"
Eija Säilynoja (vas.):
"Olen erittäin harmissani tästä nykyisestä tilanteesta, jossa kaikki vain häviävät.
Olin yllättynyt ja pettynyt asian pois vedosta y-lautakunnan listalta.
Sopimus olisi pitänyt hyväksyä!
Tietääkseni vakuuksia ei ole edes otettu sopimukseen esimerkiksi Turussa saman pyörien toimittajan kanssa.
Koronan aiheuttamia talousongelmia on huomioitu ja joustettu monessa muussakin tilanteessa.
Itse näen, että tämä on ikävää poliittista temppuilua. Demokratia on mennyt oudoksi: vähemmistön tahto menee enemmistön tahdon edelle!
Näen tämän erityisesti nolona imago- tappiona pyöräilykaupunki Oululle.
Olisin itsekin hankkinut kaupunkipyöriin " kausikortin" , koska asun alueella , josta ei kulje joukkoliikenne. Liikun sähköavusteisella polkupyörällä huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Haluaisin käyttää lyhyillä kaupunkiasointimatkoilla kaupunkipyörää, jotta ei tarvitsisi huolehtia oman pyörän säilyvyydestä.
Alla lainausta yleisöosastokirjoituksestani 8/2017 ( Kaleva). Olen edelleen näiden perustelujen takana.
Pyöräilykaupunki Oululle kaupunkipyörät olisivat oiva hankinta monestakin syystä. Ne tukisivat kaupunkilaisten liikkumista ja toisivat pyöräilyn liikkumismuotona saataville lähes kaikille ilman oman pyörän hankkimista. Ne paikkaisivat joukkoliikenteen aukkoja ja tarjoaisivat hyvin sijoitettujen kaupunkipyöräpysäkkien avulla sujuvaa siirtymistä bussista pyörään ja toisin päin. Kaupunkipyörät lisäisivät ihmisten liikkumista uusilla alueilla ja auttaisivat pyöräilijöitä tutustumaan mielenkiintoiseen kaupunkiimme mukavalla tavalla. Kaupunkipyörä on myös turisteille helppo tapa päästä palvelujen, nähtävyyksien ja yritysten luo.
Paikantimilla varustetut pyörät antavat suoraan arvokasta tietoa siitä, miten Oulussa pyöräillään ja mihin kaupunkia tulisi kehittää. Jatkuvassa seurannassa olevia pyöriä on myös hankala varastaa ja tämä seikka voisikin olla osalle käyttäjistä merkittävä syy siirtyä kaupunkipyörän käyttöön. Oulussa varastetaan valitettavan paljon pyöriä joka vuosi."
Säilynoja lähetti myöhemmin täsmennyksen, jossa kertoi viitanneensa kohdassa ”vähemmistön tahto menee enemmistön tahdon edelle” lautakunnan alkuperäiseen päätökseen kaupunkipyörien hankinnasta.
Mikko Merihaara (kok.):
"Jos pyörät halutaan käyttöön, niin jotain muutoksia olisi syytä tehdä. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla vaikka se että sopimusaika puolitetaan 10 vuodesta viiteen ja katsotaan 5 vuoden päästä jatkoa. Samalla myös vakuussumma voitaisiin muuttaa.
Puolan yhtiö olisi voinut vakuusasiaa nostaa pöydälle jo sopimusta alunperin tehdessä eikä vasta nyt. Silloin todennäköisesti myös sopimuskauden pituudesta olisi haettu erilaisia variaatioita ja kaikki kaupunkipyöriä tarjoavat olisivat olleet kilpailutuksessa samalla viivalla.
Lähtökohtaisesti siis kun Oulun kaupunki on osoittanut että haluaa hakea erilaisia vaihtoehtoja ja neuvotella vaihtoehdoista, niin tuntuu kummalle että siellä päässä ei haluta neuvotella ratkaisusta."
Kaarina Torro (sd.):
"Mielestäni sopimusta olisi voitu muuttaa vaikka sitten äänestystuloksella. Ei lie yllätys, että asia jakaa mielipiteitä poliitikkojen kesken, johan se nähtiin valtuustossakin Sykkeleiden hankinnasta päätettäessä. Nyt kun pyörät ovat varastossa, ei niistä aiheudu yhtään kuluja kaupungille. Mutta pyörien olessa käytössä, sillä oli ollut myös työllistävävaikutus, Oulun seudulla toistakymmentä henkeä, nyt niitäkään työpaikkoja ei ole."
Jussi Korhonen
jussi.korhonen@forum24.fi
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042