Sanna Häyrynen | 2018-05-16
Näytä kommentit
  • 20930yo zen vinkki Paula Kourin (vas.) ja Kate Salmisen yrityksen nimen taakse kätkeytyy sanaleikki. Suomalaisuutta symboloiva lintu muodostuu urbaania kulttuuria ilmentävästä yo:sta ja japanilaista rauhallisuutta henkivästä zenistä. (Kuvat: Sanna Häyrynen)
  • 20931yo zen1

Origamin näköisiä koruja keikkuu korvissa ja kauloissa niin oululaisessa katukuvassa kuin valtakunnan televisiolähetyksissä.

Hittikorujen luojat ovat oululaiset arkkitehdit Paula Kouri ja Kate Salminen.

– Kyllä sitä aina ajattelee, että ei vitsi, tuolla tyypillä on meidän koru enkä edes tunne, kuka se on, myhäilee Kouri.

Kourin ja Salmisen Yo Zen -merkin korut kootaan studiolla Toppilan teollisuusalueella. Enää kaksikko ei itse laita koruja pakettiin, vaan tätä nykyä he ovat kahden työntekijän työnantajia.

Yo Zenen vauhti on kiihtynyt. Salminen kertoo, että viime vuonna liikevaihto viisinkertaistui sitä edeltäneeseen vuoteen nähden.


Pupuja pöydän alla

Vielä reilut kolme vuotta sitten Paula Kourin ullakkovarasto oli täynnä korujen osia ja rasioita. Hän ja Salminen pyörittivät yritystään kotitoimistoistaan käsin.

– Siinä vaiheessa, kun piti pelätä, että lapset tukehtuvat korujen osiin, oli aika hankkia työhuone, Kouri kertoo.

Alkuun suunnittelijat vuokrasivat käyttöönsä yhden huoneen. Molempien tytöt olivat tuolloin vauvoja ja kulkivat äitiensä mukana työhuoneella. Lapset saivat tuijottaa pöydän alle kiinnitettyjä pupun kuvia, kun äidit kokosivat koruja.

– Teemme kaiken yhdessä. Tytöillämme oli sama laskettu aika, mutta vauvat syntyivät kuitenkin kahden viikon välein, Salminen sanoo.

Hän ja Kouri työskentelevät päivisin samassa arkkitehtitoimistossa. Oman yrityksensä asioita he hoitavat iltaisin ja aamuisin.

– Emme pystyisi tätä yksin tekemään. Tämä on hauskaa ja harrastus meille, he toteavat.

Yrittäjillä on ollut raskaita aikoja ja läheisten menetyksiä, jolloin kumpikin on tukenut toista eteenpäin.


Joutsen Oulujoella

Yo Zenen alkulähde on Oulujoki. Talvella 2010 Kouri ja Salminen olivat juuri tutustuneet samalla työpaikalla ja näkivät ikkunasta, kun joella ui loukkaantunut joutsen.

– Soitimme Ranuan eläinpuistoon ja kysyimme, miten joutsenta voi auttaa. Hankimme säkillisen kauraa ja ruokimme joutsenta. Se parani ja lähti lopulta lentoon, Salminen kertoo.

– Tarina kuulostaa keksityltä, mutta se on totta, Kouri vahvistaa.

Joutsenoperaation jälkeen naiset ystävystyivät ja päättivät, että alkavat tehdä yhdessä jotain. Lupaus johti joutsenkorun hahmotteluun arkkitehtien piirto-ohjelmalla.

Kaksikko kuvailee suunnittelutyötään tekniseksi. Ammattinsa puolesta Kouri ja Salminen korostavat olevansa suunnittelijoita, eivät käsityöläisiä.


Samistelukulttuuria

Viime vuonna Yo Zen aloitti lasten ja naisten vaatteiden tuotannon. 

– Nyt on menossa samistelukulttuuri, että äitien ja lasten vaatteet sopivat yhteen, Paula Kouri ja Kate Salminen kertovat.

Suunnittelijat lupailevat, että tulossa on vaatteita miehillekin.

Yo Zen pyrkii tekemään yhteistyötä pohjoissuomalaisten yritysten kanssa aina, kun mahdollista. Vaatteet valmistaa suomalaisomisteinen yritys Portugalissa.

Periaatteinaan Kouri ja Salminen haluavat pitää vaatetuotannon eettisyyttä ja kestävyyttä. Tavoitteena on, että lyhyen käyttöikänsä vuoksi lastenvaatteet kiertäisivät käyttäjältä toiselle.

– Nyt on kovasti opeteltu vaateteollisuutta. Korujen kanssakin olimme aluksi ihan pihalla. Koko ajan tässä saa opiskella uutta, Salminen sanoo.

Seuraavat opin paikat ovat jo tiedossa. Suunnittelijat haluavat kansainvälistyä ja laajentaa tuotantonsa myös sisustukseen.

FAKTA

Yo Zen
Oululainen lifestyle-brändi.
Perustajina ja suunnittelijoina arkkitehdit Kate Salminen ja Paula Kouri.
Perustettu vuonna 2011.
Valmistaa koruja sekä lasten ja naisten vaatteita.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit