Forum24 | 2018-05-14
Näytä kommentit
  • 20900uutinen ict Kauppakamarin selvityksen mukaan vuosina 2018–2020 tarvitaan tuhansia uusia työntekijöitä ict-yrityksiin Oulussa ja sen ympäristössä.

Oulun kauppakamari on vetovastuussa selvityksessä, jossa kartoitetaan alueen yritysten ict-osaajatarpeita vuosille 2018–2022.
– Tavoitteena on muun muassa selvittää, miten koulutus ja työvoimantarve kohtaavat. Viime joulukuussa alkanut hanke päättyy toukokuun lopussa ja sen loppuraportti julkistetaan kesäkuussa. Jo tässä vaiheessa voidaan julkistaa alustavia tuloksia, sanoo Oulun kauppakamarin toimitusjohtaja Jari P. Tuovinen.
Tehdyn kyselyn mukaan Oulun seudulla rekrytoitiin viime vuonna noin 1 100 työntekijää ict-alalle. Kuluvana vuonna määrän arvioidaan olevan sama. Yritysten näkemysten pohjalta vuosien 2019–2020 kuluessa Oulun seudulla tehdään arviolta yhteensä noin 1 800 rekrytointia. Tarve vastaa noin 12 prosenttia Oulun alueen ict-yritysten henkilöstöstä.
Rekrytointitarpeesta 60 prosenttia on ohjelmistoalan osaajia ja 20 prosenttia HW-RF-mekaniikka-alan osaajia. Myynti- ja markkinointiosaajien tarve on kuusi prosenttia. Projektipäälliköiden tai vastaavien ammattinimikkeiden rekrytointitarve on neljä prosenttia.
Kyselyn mukaan noin 40 prosenttia yrityksistä haluaa työntekijöitä yli kahden vuoden työkokemuksella ja noin 30 prosenttia yrityksistä haluaa rekrytoida vastavalmistuneita. Kyselyn perusteella osaajatarve on lähivuosina jopa kaksin- tai kolminkertainen alalle valmistuviin opiskelijoihin nähden.
– Rekrytointi-, muunto- ja täsmäkoulutukset ovat toimivia työkaluja yrityksille, joilla on pulaa osaavasta työvoimasta. Yritysten kanssa yhteistyössä toteutettavat koulutukset ovat tehokas tapa saattaa yhteen työ ja tekijä, toteaa palvelujohtaja Pirjo Juntunen Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistosta.
Jos aiemmin tarvittiin koulutusta vastaavaa työtä, nyt tarve on työtä vastaavalle koulutukselle.
– Teknologiaosaamisen lisäksi tarvitaan teknologiamyynnin ja liiketoimintaosaamisen kehittämistä. Pelkästään lisäämällä koulutuspaikkoja tai muuntokoulutusta osaajatarve ei täyty, vaan sen lisäksi tarvitaan osaajia maailmalta. Meillä on hyvät edellytykset synnyttää Oulun ihme 2.0 huolehtimalla teknologiamyyntiin, palveluvientiin ja kasvuyrityskoulutukseen panostamalla, toteaa Tuovinen.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit