Satu Koho | 2018-03-15
Näytä kommentit
  • 19962piispansauva Oulun hiippakunnan piispa Samuel Salmi luovuttaa sauvansa seuraajalleen marraskuussa.

Kolme miestä on jo vahvistanut kilvoittelevansa Oulun hiippakunnan piispanvaalissa, vaikka varsinainen ehdokasasettelu käynnistyy 21. maaliskuuta.

He ovat Tuiran seurakunnan kirkkoherra Niilo Pesonen, Raudaskylän kristillisen opiston rehtori Jukka Hautala ja Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo.

Ehdokasasettelu päättyy 21. toukokuuta. Ehdokkaan asettaa valitsijayhdistys, jossa on vähintään 30 vaalissa äänioikeutettua.  Pappien ja lehtorien lisäksi heihin voi kuulua maallikkoja.

Piispansauvaan tarttuvan on oltava Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ­vihitty pappi.


Salmen saappaisiin marraskuussa

Vaalipäivä on 15. elokuuta.
Toinen järjestetään 3. syyskuuta, jos kukaan ei saa yli puolta äänistä. Silloin vastakkain asettuvat ensimmäisen kierroksen kaksi eniten ääniä saanutta. Uusi piispa vihitään virkaansa 11. marraskuuta.

Hiippakunnan nykyinen piispa Samuel Salmi jää eläkkeelle lokakuun lopussa. Hän täyttää ensi viikolla 67 ja on hoitanut virkaa vuodesta 2001. Salmen lähtöjuhla pidetään 28. lokakuuta.

Oulun hiippakunta on Suomen laajin ulottuen Perhosta Utsjoelle. Alueella toimivat kaikki Suomen herätysliikkeet, laajimpana lestadiolaisuus eri suuntineen. Seurakuntia on 60 ja niissä noin 525 000 jäsentä.

Piispan kuukausipalkka on hiukan alle 9 500 euroa. Hiippakunnasta kerrotaan, ettei virka-asunto kuulu automaattisesti työsuhde-etuihin.

Piispantalo Hallituskadulla on edustus- ja hallintokäytössä. Viimeisin piispa, joka käytti sitä asuntonaan, oli 1965–1979 virkaa hoitanut Hannes Leinonen.


Valitsijoista puolet maallikkoja

Oulun hiippakunnan XIII piispan valitsee 1 126 äänioikeutettua.
Pappeja ja lehtoreita Oulun hiippakunnassa on 563, ja he ovat valitsemassa piispaa. Maallikkovalitsijoita on oltava saman verran.

Maallikoista valta-osa on valittu seurakuntien kirkkovaltuustoissa tai seurakuntaneuvostoissa. Muita ovat hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenet, hiippakunnasta kirkolliskokoukseen valitut maallikkoedustajat ja kirkkohallituksen jäsen, saamelaiskäräjien kirkolliskokoukseen valitsema edustaja sekä tuomiokapitulin lakimiesasessori ja maallikkojäsen.

 

Ehdokkaaksi vai ei?


Piispan ”varamies”, Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen ei lähde ehdokkaaksi.
– Vaali tuli minulle liian äkkiä. Tuomiorovastin tehtävä on se, mihin olen nyt sitoutunut ilolla ja innostuksella, hän perustelee.

Piispan kaapua on julkisuudessa sovitettu myös Tuiran kappalaiselle Päivi Jussilalle.
– Olen käytettävissä ehdokkaaksi. Olen innostunut kaikista mahdollisuuksista käydä keskustelua siitä, mikä on ihminen ja mitä voimme toivoa tulevaisuudelta. Piispanvaalissa ja piispan virassa pohditaan yhdessä tällaisia kysymyksiä ja sitä, minkälaista viisautta kirkolla ja kristinuskolla on tarjota näihin ihmisen kysymyksiin, sanoo Jussila.

Muitakin nimiä on ollut esillä.

Haapaveden kirkkoherra Mauno Soronen kertoo olevansa käytettävissä, jos häntä kysytään.
Kirkon koulutuskeskuksessa työskentelevä Juhani Holma lupaa harkita, mikäli kannatusta ilmenee.

– En ole käytettävissä ehdokkaaksi siitä yksinkertaisesta syystä, että se ei sovi tämänhetkiseen elämäntilanteeseeni, sanoo puolestaan Tuirasta virkavapaalla oleva Diakin vs. lehtori Helena Paalanne.

Myöskään Kuusamon kirkkoherra Taina Manninen, Oulaisten vs. kirkkoherra Eija Nivala, Sodankylän kirkkoherra Hanna Kuusela, kenttäpiispa Pekka Särkiö eikä Haapajärven kirkkoherra Kari Tiirola ole lähdössä ehdolle.

Forum24 kysyi myös Oulun ja lähialueen kirkkoherroilta, ovatko he käytettävissä ehdokkaaksi.
Ei, vastaavat Juhani Lavanko (Karjasilta), Ilkka Mäkinen (Oulujoki), Jaakko Tuisku (Haukipudas), Petri Satomaa (Oulunsalo), Pauli Niemelä (Kiiminki), Kimmo Helomaa (Kempele), Ilkka Tornberg (Liminka), Timo Juntunen (Hailuoto), Teemu Isokääntä (Tyrnävä), Timo Liikanen (Pudasjärvi), Tapani Ruotsalainen (Ii) ja Jouni Heikkinen (Muhos).

 

Vaaliaikataulu

* Kirkkovaltuustot ja seurakuntaneuvostot valitsivat maallikkovalitsijat helmikuun loppuun mennessä.
* Ehdokasasettelu 21.3. –21.5.
* Ehdokkaille numerot 12.6.
* Vaalipaneelit: 13.6. Kokkola, 14.6. ja 8.8. Oulu, 15.6. Rovaniemi ja 16.6. Inari.
* Ensimmäinen vaalipäivä 15.8.
* Mahdollinen toinen vaalipäivä 3.9.
* Uusi piispa aloittaa virassaan 1.11.
* Virkaan vihkiminen 11.11.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit