Satu Koho | 2018-03-13
Näytä kommentit
  • 19635viihde rakkautta Rakkautta saa ensi-iltansa Oulussa lauantaina. Etualalla Anne Syysmaa, takana Mirjami Kukkola ja Timo Reinikka. (Kuva: Jussi Tuokkola)

Vahvoista teoksistaan tunnetut Anna-Leena Härkönen, Essi Kummu, Jarno Mällinen ja Joni Skiftesvik ovat kirjoittaneet kohtaukset Oulun teatterin esitykseen Rakkautta. Maailman ensi-ilta koittaa suurella näyttämöllä lauantaina.

– Tilasin kirjailijoilta uusia tekstejä rakkaudesta. He saivat käsitellä aihetta vapaasti, kertoo tekstit näyttämölle sovittanut Kari-Pekka Toivonen, joka myös ohjaa esityksen.

Härköstä lukuun ottamatta kirjailijat asuvat Oulussa. Ovatko he käyneet seuraamassa harjoituksia?
– Kirjailijat näkevät teoksen vasta ensi-illassa. Esitys tulee olemaan varmasti yllättävä myös heille.

Rakkaus saa esityksessä ansaitsemansa monimuotoiset kasvot:
On erilaisten ihmisten välistä rakkautta. Arkista ja vaatimatonta, vuosia kestänyttä, muuttunutta, ikuista ja hylättyä. Hyvää ja huonoa rakkautta, kohtaamisia ja eroja.

– Rakkauden kaipuu ja yksinäisyyden pelko nousivat vahvasti esiin produktiota tehdessä. Se teema kantaa koko esitystä kuten kysymys: olenko minä rakkauden arvoinen, Toivonen jatkaa.

Tekijät summaavat, että vaikka tekstit ovat fiktiivisiä, ne voisivat olla tositarinoita minkä tahansa ikkunan takaa.


Elävää musiikkia

Kerronta perustuu kohtauksien lisäksi Samuli Laihon musiikkiin.
Laiho on säveltänyt ja sanoittanut kappaleita muun muassa Samuli Edelmannille (esimerkiksi Kaikki tahtoo) ja Sakari Kuosmaselle (Pieni sydän) sekä tehnyt musiikkia elokuviin ja näytelmiin, kuten Oulun teatterissa syksyllä 2015 ensi-iltansa saaneeseen näytelmään Breaking the Waves.

– Rakkautta-esityksessä Laihon musiikki ja laulut ovat tarkkoja havaintoja sekä emotionaalista kuljetusta tukevia elementtejä, Toivonen avaa.
Musiikki kuullaan elävänä: säveltäjä-kitaristi Laihon kanssa suurella näyttämöllä musisoi Merja Larivaara harmonikkoineen.

Rooleissa nähdään Heli Haapalainen, Mirjami Kukkola, Anneli Niskanen, Anne Syysmaa, Mikko Korsulainen, Aki Pelkonen ja Timo Reinikka.

– Mukana on myös nuorista koostuva tanssiryhmä, joka tuo oman kulmansa teokseen, ohjaaja lisää.
Koreografian on tehnyt Meeri Toivonen. Kalle Nurminen vastaa lavastuksesta, Pasi Räbinä pukusuunnittelusta ja Jukka Kyllönen valosuunnittelusta.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit