Sanna Häyrynen | 2018-03-13
Näytä kommentit
  • 19630sanna jarvela Teknologiasta on tullut osa meitä ja tapaamme toimia, sitä ei voi kieltää kouluissakaan. Vanhempien on syytä olla kiinnostuneita, miten teknologiaa koulussa käytetään, sanoo professori Sanna Järvelä. (Kuva: Sanna Häyrynen)

Professori Sanna Järvelä esittää korvaajat muutamalle trendikäsitteelle. 

Digiloikan sijasta hän puhuu digimaratonista. Ei ole kyse siitä, että opetus digitalisoituisi kertaheitolla.

– Ymmärrän, että kiihkeästi markkinoitu digitalisaatio turhauttaa opettajia. Luotan suomalaisten opettajien ammattitaitoon. He osaavat kyllä ajan kanssa liittää teknologian tukemaan oppimista, Järvelä sanoo.

Toinen Järvelän romuttama termi on tekoäly. Hänelle se on ennemmin tukiäly.

– Tietokoneet eivät korvaa ihmistä, vaan tehostavat ajatteluamme ja oppimistamme. Rutiinitöiden sijasta ihminen voi keskittyä siihen, missä on hyvä eli uuden luomiseen.

Kouluissa teknologian pitää avittaa oppilaita kohti ongelmien ratkaisua.

Kolmanneksi unholaan joutavat oppimistyylit.

– Oppimistyylit on tutkimuksessa kuopattu jo kaksikymmentä vuotta sitten. Voimme puhua oppimisen taidoista, Järvelä oikaisee.

Näitä taitoja teknologia tukee.


Oppimisen jäljet

Oppimisen ja koulutusteknologian professorina Oulun yliopistossa työskentelevä Sanna Järvelä kutsuttiin viime kesänä osaamisen tulevaisuuspaneeliin, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö kokosi eri alojen asiantuntijoista.

Ekonomisti Anne Brunilan johtamaan paneeliin kuuluvat Järvelän lisäksi esimerkiksi Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen ja Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

– Pohdimme, miten koulutuksen on muututtava tulevaisuuden tarpeita vastaavaksi, Järvelä kertoo.

Vastikään professori vieraili seminaarissa Yhdysvalloissa. Siellä käsiteltiin yhtä alan kuuminta kysymystä: Miten teknologian avulla voidaan ymmärtää oppimista?

– Tärkein tapahtuu oppijan mielessä, mutta sinne emme näe. Nykyään voidaan tutkia oppimisen jälkiä, jotka voivat olla sekä digitaalisia että fysiologisia. Digitaaliset jäljet jäävät käyttämiimme laitteisiin, fysiologiset jäljet kertovat tunnereaktioistamme, sanoo Järvelä.

Hän korostaa teknologian yhteisöllisyyttä.

– Verkkokeskustelut ja virtuaalitodellisuus moninkertaistavat tiedollisen vuorovaikutuksen. Harvoin pääsemme yksin kovinkaan hienoihin oivalluksiin. Tarvitsemme toisiamme.


Kivikauden kovalevy

Kun Sanna Järvelä 1990-luvun alussa ryhtyi tutkimaan koulutusteknologiaa, elettiin aikaa, jolloin tietokoneita hankittiin kouluihin. Odotukset olivat suuret.

– Pian tuli selväksi, ettei koneiden olemassaolo edistä oppimista vaan se, mitä niiden kanssa tehdään.

Hän korostaa, että teknisten laitteiden tehtävänä on käynnistää oppiminen. Tärkein tapahtuu ihmisessä.

– Kovalevymme ei muutu hetkessä, Järvelä sanoo ja kopauttaa päätään.

Tutkijan mukaan tämän päivän diginatiiveilla on verrattomia taitoja, joita aiemmilla sukupolvilla ei ole.

– Toisaalta on myös huolestuttavia merkkejä siitä, miten ruutujen äärellä työskentely kuormittaa mieltä ja häiritsee keskittymiskykyä ja unta.

Kovinkaan paljon ei Järvelän mukaan vielä tiedetä siitä, miten digitalisaatio vaikuttaa kehittyviin aivoihin.
Digisukupolven tutkiminen on vasta alussa.

FAKTA

Sanna Järvelä

Oppimisen ja koulutusteknologian professori Oulun yliopistossa.

Johtaa Oppimisen ja koulutusteknologian tutkimusyksikköä kasvatustieteiden tiedekunnassa. Yksikkö tekee kansainvälisesti merkittävää perustutkimusta.

Turun yliopiston dosentti.

Työskennellyt Suomen Akatemian tutkijatohtorina Lontoon King’s Collegessa.

Viime syksystä ollut mukana opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa tulevaisuuspaneelissa, jossa eri alojen ansioituneet asiantuntijat kartoittavat teknologisen kehityksen tuomia koulutuksen muutostarpeita.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit