Sanna Häyrynen | 2018-03-13
Näytä kommentit
  • 19628kaupunkitila1 Antti Takalo (vas.), Jaakko Jokipii ja Hanna Jakku kirjoittavat puhekuplan muotoisiin muistilappuihin merkinnät Kaupunkitilassa käydyistä keskusteluista. (Kuvat: Sanna Häyrynen)
  • 19629kaupunkitila2

Kaupunkitila on ehtinyt reilun kuukauden ajan toimia Vakuutustornin katutasossa Hallituskadulla.

– Päivittäin kävijöitä on ollut kymmenestä pariinkymmeneen, parhaina päivinä useampi kymmen. Kaikenikäisiä kaupunkilaisia on käynyt, summaavat projektityöntekijät Hanna Jakku ja Antti Takalo.

Kaupunkitila on osa Oulun kaupungin Kuntalaislähtöinen kaupunkikehittäminen -hanketta.

Sen tavoitteena on vahvistaa erityisesti 15–29-vuotiaiden sekä yhdistysten ja järjestöjen osallisuutta.
Kaupunkitilaan saa marssia kuka tahansa.

– Hankkeen viimeisenä vuonna halusimme laskeutua virkataloista kohtaamaan kuntalaisia ja kuulla, miten he Oulua kaupunkina kehittäisivät, sanoo Jakku.


Toimintaa syntynyt

Kaupunkitilasta on tullut kolmannen sektorin toimijoiden kokouspaikka ja satunnaisten ohikulkijoiden kohtaamispiste.

– Täällä on saanut nähdä, kun toisilleen tuntemattomat ihmiset ovat ruvenneet kahvikupin ääressä juttelemaan ja kuplat puhkeavat. Monet ovat puhuneet yksinäisyydestä, Takalo kertoo.

Kuntalaislähtöisen kaupunkikehittämisen hankkeen projektipäällikkö Jaakko Jokipii korostaa, että Kaupunkitilassa ideoita ei nyhdetä.

– Jos käskee ideoimaan, ihmiset hämmentyvät eivätkä keksi mitään. Me yritämme aktivoida ihmisiä kohti oivalluksia.

Yksi tapa aktivointiin on walk in -työpaja, jossa kävijät vastaavat johdatteleviin kysymyksiin. Vasta viimeinen kysymys koskee varsinaisia kehitysideoita.

Kaupunkitilan keskusteluista ovat kuukauden aikana lähteneet etenemään vaikkapa lukiolaisten vapaaehtoistyökurssi ja uusi vertaistukiryhmä erityislasten vanhemmille.


Varauksia tullut

Kaupunkitila on neljän kuukauden kokeilu. Jäljellä on vielä kolme kuukautta.

Varauskalenteri on työntekijöiden mukaan täyttynyt kiitettävästi. Tilaa ovat keväälle varanneet esimerkiksi Oulun polkupyöräilijät ja Arkkitehtipäivien järjestäjät.

Jaakko Jokipii kertoo, että perjantaina alkaa kaupunkikehittämisen ”master class”, johon kaupunkilaiset ovat tervetulleita kuulemaan esimerkiksi virtuaalisuuden ja osallistavien menetelmien hyödyntämisestä kaupunkikehittämisessä.

Kesällä Kaupunkitilan paikalle on tulossa toinen avoin tila: Oulun kaupungin Tapahtumien Hubi -hankkeen kohtaamispaikka.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit