Sanna Häyrynen | 2018-02-28
Näytä kommentit
  • 19557terveys kuulo Anniina Kauppilan kuujokojeet ovat vaaleanpunaiset. – Niitä saisi nykyään vaikka seeprakuvioisina, hän kertoo. (Kuva: Sanna Häyrynen)

Kun Anniina Kauppila ottaa kuulokojeensa pois, hän kuulee kuin normaalikuuloinen, jolla on korvissaan korvatulpat. 

22-vuotiaalla oululaisella opiskelijalla on synnynnäinen, keskimäärin 30 desibelin kuulonalenema kummassakin korvassaan.
Muilla Kauppilan suvussa synnynnäistä kuulonalenemaa ei ole ollut.

Kuulonalenema saattaa hidastaa puheen oppimista, mutta Kauppilan kuulo ei herättänyt heti epäilyjä, koska hän puhui ja oli reipas. Kuulonalenema huomattiin vasta viisivuotisneuvolassa.

– Olisin heti ollut oikeutettu saamaan ilmaiset kojeet julkiselta puolelta, mutta minulle annettiin ne vasta yhdeksänvuotiaana, jotta kuulisin vieraan kielen äänteet paremmin, kun koulussa alkoi englanti, Kauppila muistelee.

Hänen kuulonsa ei ole huonontunut lapsuudesta.

– Tässä yhtenä päivänä unohdin kojeet kotiin. Mietin, miten oikein olen selvinnyt ensimmäiset luokat koulussa ilman niitä.


Aina läsnä

Kauppila sanoo, että huonokuuloisuus vaikuttaa joka hetki hereillä ollessa. Se tuntuu myös kaikissa ihmissuhteissa.

– Välillä on turhauttavaa pyytää läheisiä toistamaan monta kertaa, mitä he sanovat.

Kouluaikoina oppitunnit vaativat kojeista huolimatta niin paljon pinnistelyä, että Kauppila oli toisinaan välitunnit mieluummin yksin kuin hälyssä muiden kanssa.

Juttelua helpottaa, jos keskustelukumppani kääntyy Kauppilaan päin. Myös valolla on väliä.

– Luen osittain huulilta. Siksi on tärkeää nähdä toinen.

Lukiossa Kauppila rupesi käyttämään tunneilla FM-laitetta. Siihen kuuluvat opettajalla oleva lähetinmikrofoni ja Kauppilan kaulanauha, jossa on vastaanotin. Siitä signaali kulkee kuulokojeisiin.


Kuulosta työ

Anniina Kauppila aloitti viime syksynä Oulun ammattikorkeakoulussa opiskelun sosionomiksi. Sitä ennen hän luki hyvinvointitekniikkaa yliopistossa.

– Ensin ajattelin, että haluaisin kehittää kuulemisen apuvälineitä, mutta ihmisläheisempi työ huonokuuloisten hyväksi tuntuukin sopivammalta, hän sanoo.

Parhaillaan sosionomiopiskelija ohjaa projektiharjoitteluna lasten kuulokerhoa. Hän on vuoden verran toiminut myös vapaaehtoisena Kuuloliiton nuorisotoimikunnassa ja järjestänyt Oulussa vertaistukitapaamisia.

– Olemme käyneet kiipeilemässä ja retkillä. Vertaistuki on huonokuuloisille nuorille todella tärkeää, Kauppila tietää.


Rohkeutta kertoa

Kauppila korostaa, että huonokuuloisuus koskee kaikenikäisiä, vaikka sitä saatetaan pitää vanhojen ihmisten asiana. Hän haluaa edistää huonokuuloisten lasten ja nuorten asemaa.

– Kuulonalenemat pitää seuloa ajoissa ja kojeet saada mahdollisimman pian.

Kouluaikoinaan Kauppila ei vielä ollut sinut kuulonalenemansa kanssa.

– Vasta lukiossa minulle alkoi muodostua huonokuuloisen identiteetti. Nyt ajattelen, ettei huonokuuloisuutta tarvitse peitellä.

Tiedon lisääminen on ensimmäinen askel helpompaan arkeen. Kauppila kannustaa huonokuuloisia rohkeasti kertomaan keskustelukumppaneilleen kuulonalenemastaan.

– Jo se auttaa, että muistetaan valita hälytön ympäristö ja käännetään kasvot toista kohti, kun puhutaan, summaa Kauppila.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit