Satu Koho | 2018-02-15
Näytä kommentit
 • 17965img 0294 %e2%80%93 kopio Heli Haapalainen, Oulun teatterin näyttelijä vuodesta 1992. Syntynyt Kemissä 1967. Vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Kempeleessä. Puoliso: ohjaaja, koreografi ja yrittäjä Antti Kairakari. Lapset: Samuli (25), Lotta (13) ja Kerttu (10). (Kuva: Satu Koho)
 • 17970heli haapalainen vinkki
 • 17969heli haapalainen2
 • 17968heli haapalainen3
 • 17967heli haapalainen4
 • 17966heli haapalainen1

Rohkea.
Se tulee ensimmäisenä mieleen oululaisesta Heli Haapalaisesta.
Enkä tarkoita rohkealla räävitöntä.

Rohkeutta on astua yleisön eteen ilman käsikirjoitusta. Niin Haapalainen tekee improvisaatioteatteriryhmässä Örkit.
Rohkeutta on hypätä pöydälle ”strippaamaan” keskellä suurta näyttämöä (The Addams Family).

Rohkeutta on pitää oma konsertti (Nainen kuin raukea hylje) ja vetää täyspitkä monologi (Sellofaani) näytellen sen kaikki kolmisenkymmentä hahmoa.


Lumoutui

Kempeleessä kasvaneesta Haapalaisesta tuli näyttelijä, koska ”muutakaan ei ollut mietittynä”.
Kotona näyttämölle ei tuupittu, vaikka isoisä Edvin Haapalainen olikin näytellyt Jyväskylän, Kotkan ja Porin teattereissa.

– Kun kerroin meneväni teatterikoulun pääsykokeisiin, isä totesi äidille: ”Ei se sinne kuitenkaan pääse.” Äiti oli samaa mieltä: ”Ei voi päästä, kun ei se edes käy teatterissa.”

Väärässä olivat. He eivät myöskään tienneet, että sen kerran kun tytär oli istunut kaupunginteatterin katsomossa, tämä oli lumoutunut.
– Minuun kolahti se, että näyttelijät olivat eläviä ihmisiä, fyysisesti läsnä. Eivät hahmoja telkkarissa tai valkokankaalla.

Teatterikoulussa näyttelijäoppilas tunsi epävarmuutta: pitääkö tosiaan punnertaa ennen näyttämölle menemistä?
– Se oli Jussi Parviaisen aikaa ja tuntui välillä mielipuoliselta. Pelastus koitti viimeisellä vuosikurssilla, kun pääsin Kansallisteatteriin, Helsingin kaupunginteatteriin ja Ryhmäteatteriin.


Vapautui

Valmistuttuaan Haapalainen kiinnitettiin Kotkaan.
Pesti jäi lyhyeksi, sillä ­teatterinjohtaja Yrjö Juhani Renvallilta tuli kutsu Ouluun jo seuraavana vuonna.

– Tuttu maisema, vanhat ystävät – muutkin kuin teatterilaiset – ja Oulun teatterin hyvä maine vetivät. Oli myös kiva päästä suurempaan kaupunkiin ja isompaan teatteritaloon.

90-luvun töistään Haapainen muistelee mielellään musikaalia Can Can.
– Palasin äitiyslomaltani näyttämölle heittämään kärrynpyörää. Can Canissa kaikki oli kivaa: sai tanssia, laulaa ja näytellä.

Haapalainen kertoo, että suurimmat kynnykset uralla liittyvät yksityiselämään.
– Kun ongelmat siellä puolella ratkesivat, työssäkin helpotti. Nuoruuden avioliittoni päättyi eroon, ja sen jälkeen näyttämöllä nähtiin vapautuneempi ja voimakkaampi Heli.


Juhlii

Viime keväänä Haapalainen täytti 50 ja nauratti yleisöä komediassa Pieleen meni.
Tulevana lauantaina hän viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa Sellofaanilla, joka oli hänen oma löytönsä teatterin ohjelmistoon 2012.

Miltä työ tänään maistuu?
– Hyvältä ja mielekkäältä. Vaatimustaso on kasvanut eli tartun mielelläni haasteisiin, mutta kaikki tehdään, mitä annetaan, vastaa näyttelijä, joka ei koe fakkiutuneensa mihinkään tiettyyn genreen.

Haapalaisesta palkitsevinta työssä on löytää itsestään monipuolisuus – niin kävi esimerkiksi juuri Sellofanin yhteydessä.
– Teatterin rasite ja ­rikkaus on siinä, että työ aloitetaan aina alusta ja kaikki aiempi pyyhitään pois. Tyhjän näyttämön kammo väistyy, kun tilalle tulee tunne siitä, että tämä osataan.

Mikä on pitänyt Oulussa, kun muuallekin on pyy­detty?
– Olen saanut tehdä paljon erilaisia rooleja hyvien kollegojen kanssa. Voisin myös vastata, että rakkaus eli Antti (Kairakari).

Astutaan aikakoneeseen ja vietetään Haapalaisen 50-vuotistaiteilijajuhlaa. Mitä näkyy?
– Nautiskelen etelän lämmössä, vedän show’ta kivojen ihmisten keskellä. Tai sitten heitän stand uppia amfiteatterissa Roomassa, Haapalainen nauraa.

Haapalainen viettää 25-vuotistaiteilijajuhlaansa Sellofaanilla Oulun teatterin Pikisalissa tämän viikon lauantaina kello 13.

Käyttäjäarviot:
 • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
 • 0.0
 • 0.0
 • 0.0
 • 0.0
 • 0.0

Kommentit