Kari Utoslahti | 2018-02-12
Näytä kommentit
  • 17948viihde urkumusiikki Kirkkomusiikin opiskelija Silja-Maria Paimen on yksi tämänviikkoisten urkukonserttien soittajista.

Oulussa on tarjolla monia urkumusiikin konsertteja tällä viikolla. Miten ne kiinnostavat yleisöä, Oamkin urkumusiikin lehtori Maija Lehtonen?
Urkumusiikilla on perinteisesti ollut aivan oma kuulijakuntansa verrattuna muihin klassisen musiikin konsertteihin. Urkukonserteissa on harvoin pääsymaksua, koska kirkko on avoin paikka kaikille. Usein kohtaa konserteissa ihmisiä, joille urkumusiikki on ollut ensimmäinen klassisen musiikin elämys.
On suuri etuoikeus urkurina tavoittaa ja koskettaa ihmisiä, jotka saavat musiikista uusia kokemuksia.

Missä ja milloin urkukonsertteja on kuultavissa?
Gary Verkade pitää urkujensoiton mestarikurssin Oamkin Urkusalissa ja olemme sen ympärille järjestäneet useita tilaisuuksia, joissa opiskelijat voivat esiintyä.
Sekä keskiviikkona että torstaina on Urkusalissa kuultavissa Urkuvartti kello 12.15. Kyseessä on pieni 15 minuutin matinea, jonka voi nauttia lounastauon yhteydessä.
Keskiviikkona järjestetään mittava Urkumaraton Oulun tuomiokirkossa iltamessun jälkeen kello 19, jossa kuullaan romanttista ja vähän modernimpaakin urkumusiikkia ammattilais- ja opiskelijavoimin. Opiskelijoiden ohella konsertissa esiintyvät tuomiokirkon urkurit Lauri-Kalle Kallunki ja Petér Marosvarí.
Torstaina kello 18 on vielä Oamkin Urkusalissa mestarikurssin opiskelijoiden konsertti.

Kuinka monta kirkkomuusikko- ja urkupedagogiopiskelijaa Oamkissa on?
Oamkin hallitus teki päätöksen lakkauttaa kirkkomusiikin koulutusohjelman Oulussa, joten uusia opiskelijoita ei ole tullut kevään 2016 jälkeen.
Sen sijaan meitä on ilahduttanut runsas urkupedagogien määrä. Viime keväänä pääsi sisään kahdeksan hakijaa, joten urkumusiikki on edelleen vahvasti opetussuunnitelmissa mukana.

Kuinka suosittua kirkkomusiikin opiskelu on?
Kirkkomusiikin opiskelu on ollut erittäin suosittua, koska se on yksi laaja-alaisimmista muusikon koulutuksista. Kirkkomuusikko opiskelee urkuja, laulua, pianoa ja kuoronjohtoa, joka on musiikilliselta pohjakoulutukseltaan ainutlaatuinen yhdistelmä.
Kanttorintyön ohella voi monipuolisen koulutuksen ansiosta harjoittaa menestyksekästä musiikillista uraa. Esimerkiksi monet huippulaulajistamme ovat saaneet kirkkomuusikon koulutuksen.

Mikä on Kotkantiellä olevan Urkusalin ja siellä olevien urkujen kohtalo, kun Oamk muuttaa Linnanmaalle?
Tästä ei ole vielä mitään tietoa. Urkusali on luonut upeat olosuhteet toiminnallemme, jota vastaavaa saa muista oppilaitoksista hakea. Sali on rakennettu urkuja varten, jolloin sen akustiikkasuunnittelussa on alusta alkaen huomioitu soittimen tarpeet. Opetuksen ohella sali on opiskelijoidemme harjoittelukäytössä, joka on taannut heille säännöllisen harjoittelun tuoman edun.
Urkusalissa on Martti Porthanin rakentama kopio Gottfried Silbermann -uruista. Silbermannin soittimia pidetään ihanteellisina J.S. Bachin musiikin soittamiseen. Soitin toimii hyvin ranskalaisessa barokkimusiikissa ja varhaisromantiikassa.
Meillä on lisäksi kolme harjoitussoitinta, joista yksi on ranskalaisromanttisen tyylin edustaja.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit