Satu Koho | 2018-02-12
Näytä kommentit
  • 17947mn enni Pieni pelko on hyväksi, tietää Enni Rukajärvi. (Kuva: Satu Koho)

Enni Rukajärven, 27, olympiapronssin kunniaksi nostamme arkistojen kätköistä esiin hänen haastattelunsa, joka tehtiin Pudasjärvellä helmikuussa 2011. Lue, mitä kaksinkertainen olympiamitalisti mietti kaksikymppisenä! Haastattelu on julkaistu Forum24:ssä 22.2.2011.

Maailman paras slopestyle-lumilautailija Enni Rukajärvi, 20, lomailee oululaisten ja kuusamolaisten kavereidensa kanssa Syötteellä.

Mittari näyttää pakkasta 30 astetta, mutta Ennin ja hänen ystäviensä hymy ei hyydy. Nuoret kuvaavat lautailuleffaa Iso-Syötteen Snowparkissa.

– Laitamme videon nettiin. Laajempikin levitys on mahdollinen, Enni pohtii.

Viime viikkoina lautailijan selkä on ollut jumissa, ja hän on siksi vältellyt isompia hyppyreitä.

– Kokonaan en malta olla poissa mäestä, hän sanoo ja jatkaa, ettei voi kuvitellakaan vain olevansa jouten.

Enni on tutkituttanut selkävaivansa, eikä mitään operoitavaa löytynyt. Isoja hyppyjä hän testaa tällä viikolla.

– Aina välillä isot hyppyrit pelottavat tuolla mäessä. Mutta hypyt menevät paremmin, kun niitä joutuu etukäteen miettimään. Siksi pieni pelko on hyväksi, Enni puntaroi.

 

Rukan juurelta

Lumilautailija Enni Rukajärvi on kotoisin Kuusamon Rukajärven kylältä, mutta on jo jättänyt lapsuudenkotinsa ja asuu Kuusamon keskustassa kahden kaverinsa kanssa.

– Suosikkistreettini löytyy Rukalta. Siellä lasken eniten, hyppyreiden ja reilien kesyttäjä kertoo.

Onko laskeminen verissä Rukatunturin juurella varttuneilla?

– Kyllähän meillä alakoulussa kaikki laskivat. Moni kuitenkin jätti harrastuksen vanhempana. Minä aloitin rinteessä suksilla. Vaihdoin parin vuoden jälkeen lumilautaan, koska lautailu näytti niin siistiltä, kertoo Enni, perheensä ainoa lumilautailija.

Hänen laskutyyliään on kuvattu sanoin ”laskee kuin miehet”.

– Menestykseni perusta on Sotkamon urheilulukion lumilautalinjalla, jossa meitä oli vain kaksi tyttöä. Olen siis laskenut lähinnä poikien kanssa ja oppinut heiltä paljon, Enni kiittelee.

Nuori kuusamolainen on lajin terävintä huippua: arvostetun TTR-kiertueen voitto, slopestylen maailmanmestaruus, X-Gamesin voitto.

– Menestys tuntuu uskomattomalta! Vielä yo-syksynäkään 2009 en osannut edes kuvitella, että pärjäisin näin hienosti, kertoo linnan juhliinkin kutsun saanut urheilija.

Hän miettii, että menestys on vaatinut ennen kaikkea erossa olemista omasta perheestä ja niistä kavereista, jotka eivät laske. Enni nimittäin reissaa maailmalla enemmän kuin puolet vuodesta.

Tämä kausi alkoi heinäkuun lopussa Uudesta-Seelannista.

– Ensi kesälle on suunniteltu treenimatkoja lumille Norjaan, Jenkkeihin ja Uuteen-Seelantiin, Enni luettelee.

Elämäntapa

Varusteet ja välineet näyttelevät oleellista osaa lumilautailun huipulla.

– Isot hypyt vaativat kunnollisen laudan, siteet ja kengät. Muuten voi käydä huonosti. Laudan pohjan on oltava kunnossa, jotta saadaan kunnon vauhti, Enni näyttää.

Ja jotta pääsee kiertämään maailman kisoja, täytyy löytyä rahaa.

– Ennen menestystä sponsorit ovat tiukassa, myöntää urheilija, jota tällä kaudella sponssaavat Burton, Red ja Redbull.

Ellei Enni kiidä lumilaudan päällä, hän rehkii kuntosalilla. Kesällä hän skeittaa.

– Ainakin tällä hetkellä tykkään lautailusta niin paljon, etten halua tehdä mitään muuta. Lumilautailu on minulle elämäntapa.

Enni myöntää olevansa perfektionisti.

– En helposti tyydy omiin suorituksiini, vaan vaadin itseltäni paljon, hän täsmentää.

Huippu-urheilijan unelmat liittyvät pääasiassa terveyteen. Enni toivoo saavansa nauttia lumilautailusta mahdollisimman pitkään vielä ammattilaisuran jälkeen.

Mitä tekisit, ellet lautailisi?

– Olisin varmaan opiskelemassa jotain urheiluun liittyvää, vastaa Enni ja lähettää terveiset kaikille Oulun kavereilleen ja serkuilleen sekä Haukiputaalla asuvalle siskolleen ja tämän perheelle.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit