Kari Utoslahti | 2018-02-07
Näytä kommentit
  • 179231433743

Valtiotieteen tohtori Timo Aro on tehnyt selvityksen Suomen kasvukolmiosta, jonka muodostavat Helsinki, Tampere ja Turku.
Kolmion tilastotiedot häikäisevät. Sen osuus koko Suomen bruttokansantuotteesta on yli puolet ja maamme kaikista työpaikoista puolet.
Puolet Suomen väestöstä asuu siellä.
Kolmion osuus koko maan akateemisen tutkinnon suorittaneista oli 58 prosenttia vuoden 2013 lopussa. Korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden osuus oli suurin Helsingin seudulla. Myös Tampereen ja Turun seudut ylittivät koko maan keskiarvon.
Vuoteen 2030 ulottuvissa ennusteissa väestö kasvaa merkittävästi kolmiossa. Merkittävin voittaja on Helsinki ympäristöineen.
Näkymä on se, että Helsingin metropolialueen vaikutus laajenee koko Etelä- ja Lounais-Suomen käsittäväksi.
Toimivat ja nopeat liikenneyhteydet vauhdittavat kolmion kehitystä entisestään. Niissä Aro näkee parantamisen varaa.

Kolmio porskuttaa eteenpäin omalla painollaan. Vastaavaa etua ei ole Oulun seudulla eikä muillakaan siihen kuulumattomilla alueilla.
Tältä osin maassamme on menossa kahtiajako.
Oululla ja muuallakin kolmion ulkopuolella on omat mahdollisuutensa pysyä alueellisessa kisassa mukana, mutta paljon se vaatii.
Esimerkiksi nelostien parantaminen Oulun kohdalla ja kiinteä yhteys Hailuotoon ovat välttämättömiä paloja kehittämis­kakussa.
Yritystoiminnan vilkastuttamisessa tarvitaan jotain yhtä uskaliaista ja kauaskantoista kuin oli 1980-luvulla tehty päätös Oulun teknologiakaupungiksi suuntautumisesta.
Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa Oulun yliopiston Linnanmaan kampukselle vuonna 2020. Sinne rakentuvasta kokonaisuudesta tulee yksi Euroopan suurimmista sisäkampuksista.
On lupa odottaa, että se tuottaa runsaampaa satoa ympäröivän talousalueen hyväksi.
Myös Oulun pyrkimys päästä vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi on tärkeä osa sen maineen ja elinvoiman kohottamista.
Jotain täräyttävää matkailurintamallakin kaivataan.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit