Johanna Laitala, toiminnanjohtaja, Kiinteistöliitto Pohjois-Suomi | 2017-11-14
Näytä kommentit
  • 17221kolumni johanna laitala

Eri ihmisille ovat eri asiat tärkeitä omassa taloyhtiössä. Sinä saatat olla ylpeä kauniista pihasta ja tyylikkäästä julkisivusta ja toisen mielestä esteettömyys on tärkeintä. Jos sinulta kysytään mitä asioita omassa taloyhtiössäsi arvostat, voisitko sinä vastata olevasi ylpeä alhaisesta yhtiövastikkeesta tai juuri asennetusta poistoilmalämpöpumpusta?
Hyvä taloyhtiö on viihtyisä ja turvallinen. Hyvässä taloyhtiössä asumiskustannukset ovat ennustettavia ja remontit tehdään ajallaan, siinä on myös asianmukainen huoltokirja ja raha-asiat kunnossa. En tiedä kuinka monessa taloyhtiössä näistä asioista keskustellaan vai keskitytäänkö enemmänkin kinastelemaan autopaikkasäännöistä ja autonrenkaiden säilytyksestä.

Asunto-osakeyhtiö huolehtii hallinnassaan olevien kiinteistöjen ja rakennusten pidosta siten kuin laissa säädetään ja yhtiöjärjestyksessä määrätään.
Hallituksen tehtävä on huolehtia yhtiön hallinnon, kirjanpidon ja varainhoidon sekä kiinteistön ja rakennusten pidon ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten ­mukaisesti.
Ennen kuin tehdään isoja päätöksiä lisä- ja täydennysrakentamisesta, korjauksista ja hankerahoituksista, kysyisin asukkailta millaisessa taloyhtiössä he oikeasti haluavat asua. Selvitettäisiin samalla taloyhtiön nykyinen tilanne sekä miten sitä tulee kehittää ja johtaa jatkossa. Päätöksenteko on helpompaa ja läpinäkyvämpää ja vähemmän poukkoilevaa, jos asukkaiden todelliset tarpeet ja enemmistön kanta kiinteistönpitoon liittyvistä asioista on selvitetty.
Asukaskyselyn pohjalta laaditaan naseva strategia hallitukselle ja isännöinnille taloyhtiön johtamiseen. Tulihan se hirviösana – strategia – sieltä, vaikka kuinka yritin sitä kiertää. Hyvin laadittu strategia ja kuntoarvion pohjalta tehty kunnossapitotarveselvitys tukevat toisiaan ja helpottavat päätöksenteossa. Humpuukia, sanoo joku, mutta hänelläkin on oikeus mielipiteeseensä.

Asukkaiden tahtotila, jota järjestelmällisesti noudatetaan ja muistetaan välillä myös päivittää, tekee taloyhtiöstä asukkaidensa näköisen. Ehkä jatkossa muukin kuin rahasta tinkiminen ohjaa taloyhtiösi päätöksiä.
Mikäli joku keksii taloyhtiöläheisemmän sanan vaihtoehdoksi sodanjohtotaidolle, tarjoan pullakahvit.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit