Satu Koho | 2017-10-10
Näytä kommentit
  • 16997kempele akat1 Kempeleen Akatemian toimijat pallottelevat ja toteuttavat ideoita yhdessä. Kuvaan ehtivät kirjasto- ja kulttuurijohtaja Anne Toppari (vas.), liikuntapalveluiden päällikkö Katja Vähäkuopus (kesk.) ja nuorisopalveluiden päällikkö Sanna Tauriainen. (Kuva: Satu Koho)

Kempele Akatemia niputtaa yhteen kuntalaisten vapaa-ajan palvelut.
Sen sydän sykkii uudisrakennuksessa Honkasentie 15:ssä, sisäleikkipuiston naapurissa.
Maaliskuun lopussa avautuneissa tiloissa voimansa yhdistävät kunnan nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalvelut sekä Kempele-opisto ja Virkistysuimala Zimmari.

Nimi napattiin kaukaa. Antiikin Kreikassa platonilainen akatemia oli puistomainen urheilu- ja kokoontumispaikka. Renessanssiajan Italiassa akatemiaksi kutsuttiin epämuodollista taiteilijoiden ja ajattelijoiden piiriä.

– Meille akatemia on kulttuurin keskus laajasti ajateltuna. Niin, ettei kulttuuri tarkoita vain korkeakulttuuria vaan lähes kaikkea ihmisen toimintaa, sanoo kirjasto- ja kulttuurijohtaja Anne Toppari, Kempeleen Akatemian johtaja.

Akatemian toiminta tähtää kuntalaisten hyvinvointiin.
– Vapaa-ajan palveluilla on keskeinen merkitys hyvinvoinnin edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä. Mitä enemmän toiminnassamme on kävijöitä, sitä paremmin ihmiset voivat.


Kaikille kempeleläisille

Kempele Akatemian perusideana on järjestää entistä parempia ja monipuolisempia vapaa-ajan palveluja sekä koordinoida niiden tuottamista.
– Tässä teemme yhteistyötä järjestöjen, seurojen, yritysten ja yksittäisten kuntalaisten kanssa, Toppari kertoo.
Akatemian seinien sisällä kehitellään ideoita ja tehdään yhteistyötä niiden toteuttamiseksi.
Siellä myös harrastetaan, nautitaan esityksistä, pidetään nuokkaria ja yökahvilaa sekä osallistutaan erilaisiin työpajoihin ja koulutuksiin.

Seinien ulkopuolellakin tapahtuu, esimerkkejä:
Kempele-opistolla on toimintaa päiväkodeissa, kouluissa ja nuorisoseurantalolla. Kirjastoon tuodaan näyttelyitä, teatteriesityksiä ja kirjailijavieraita. Pirilässä kokoonnutaan laulamaan. Zimmarissa nuoret vesidiskoilevat, seniorit vesivoimistelevat. Kotiseutumuseolla järjestetään kesäisin jumppahetkiä, konsertteja ja tarinapiirejä.

Museon joulu, Amazin Kempele, Hyvä kasvaa Kempeleessä ja Hyvä liikkuu Kempeleessä ovat esimerkkejä Akatemian järjestämistä vakiintuneista tempauksista.

Art Linnakallio oli osa Kempeleen 150-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja aloitti joka toinen vuosi toteutettavan kansainvälisten taide-symposiumien sarjan.


Käyttäjät mukaan

Idea Kempele Akatemiasta syntyi vapaa-ajan sekä nuorisotyön esimiesten palaverissa keväällä 2015, kun peruspalvelujohtaja Marja-Leena Meriläinen aloitti keskustelun sen perustamisesta. Ei mennyt kauan, kun idea toteutettiin.
– Valtuutetut ja kuntalaiset ovat olleet Akatemiasta innostuneita, kiittelee Toppari.

Ensimmäinen kuntalaisille näkyvä Akatemian toiminta, Liikuntakoulu, starttasi Kempele-opistossa jo viime syksynä.
Tänä syksynä käynnistyi alakouluikäisten Kulttuurikoulu. Ajatuksena on, että lapsi saa tutustua lukuvuoden ajan useampaan osa-alueeseen. Taiteen perusopetus alkaa Kempele-opistossa ensi syksynä.

Erityisliikunnan koordinaattori aloitti maaliskuussa työnsä osana Kempele Akatemian liikuntapalveluita. Nuorten hyvinvointi- ja neuvontahanke Sykettä elämään -pääsi vauhtiin syksyllä.

Miten yksittäinen kempeleläinen voi vaikuttaa vapaa-ajan palveluihinsa?
– Kuntalaiset ovat toimintamme kehittämisen tukena. Saamme palautetta esimerkiksi asiakaskyselyillä. Palveluja mietitään myös asiakasraadeissa, vastaa Toppari.

Kempele Akatemia

* Kempele-opiston, Virkistysuimala Zimmarin sekä kunnan kirjasto-, kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelujen yhteinen
organisaatio.
* Järjestää monipuolisia ja helposti saavutettavia vapaa-ajan palveluita kaikille kuntalaisille.
* Edistää kuntalaisen hyvinvointia, osallisuutta ja itsensä kehittämistä.
* Tekee yhteistyötä kolmannen sektorin, kuntalaisten ja muiden yhteistyökumppaneidenkanssa.
* Noin 35 työntekijää.
* Omat tilat osoitteessa Honkasentie 15.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit