Joel Kronqvist, Oulun ylioppilaskunnan (OYY) hallituksen puheenjohtaja | 2017-10-05
Näytä kommentit
  • 16974kolumni kronqvist

Kunnallisvaaleista on kulunut jo muutamia kuukausia ja uudet valtuutetut ovat täydessä touhussa.
Tilastokeskus kertoo, että 18–24 vuotiaiden äänestysprosentti kevään vaaleissa oli koko maassa 35 prosenttia, kun taas vuonna 2012 se oli vain 30 prosenttia. Vaikka eteenpäin ollaan menty, niin nuorten 35 prosenttia häviää silti 65–74 vuotiaiden noin 75 prosentin äänestysaktiivisuudelle teknisellä tyrmäyksellä.

Korkea koulutus lisää äänestämisen todennäköisyyttä. Esimerkiksi yliopistoissa toimivat ylioppilaskunnat valmistavat opiskelijoita aktiiviseen, valveutuneeseen ja kriittiseen kansalaisuuteen järjestämällä vaalipaneeleita ja -kyliä sekä nostamalla esiin asioita, joihin politiikalla vaikutetaan.
Kuitenkin, äänestämisen taito opitaan täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Ongelma on siis erityisesti perusasteen suorittaneilla nuorilla. Tarjoavatko ammattikoulut ja lukiot riittävästi resursseja oppilasjärjestöjen toimintaan? Vai onko puute oppilaitosten yhteiskunnallisen opetuksen laadussa?
Oppilaitosten ja järjestöjen yhteistyöllä yhteiskunnalliset teemat voidaan paketoida nuoria kiinnostavaan muotoon.
18-vuotiaiden ei välttämättä tarvitse tietää kaikkia sote-uudistuksen kiemuroita, vaan keskustelua voidaan käydä esimerkiksi joukkoliikenteestä tai alkoholipolitiikasta.

Nykyajan politiikka on henkilöitynyt: persoonalliset ja valovoimaiset ehdokkaat kiinnostavat ja keräävät ääniä.
Lisäksi on todettu, että nuoret äänestävät nuoria. Nuorten äänestysaktiivisuus riippuu osaksi siis nuorten poliitikkojen ja ehdokkaiden näkyvyydestä. Tämä taas linkittyy vahvasti puolueiden sisäiseen vallanjakoon ja mediaan.
Mutta alle 30-vuotiaiden nostaminen puolueen paikallisille valtapaikoille ei vaikuta vain nuorten äänestysaktiivisuuteen, vaan se vaikuttaa koko alueen imagoon. Katsokaapa vaikka, mitä tapahtui kansanedustaja Hanna Sarkkiselle vuoden 2011 kaupunginhallitukseen noston jälkeen. Nyt hän ajaa koko Oulun etua kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.
Tällaisia kauaskantoisia strategisia siirtoja tarvitaan kaikilta puolueilta. Kokemusta ei tule vähätellä mutta jatkuva poliittisen kentän uudistuminen vaatii tuoreita ajatuksia ja näkemyksiä.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit