Satu Koho | 2017-10-03
Näytä kommentit
  • 16961madetoja1 – Rooliihahmolleni ja musikaalin toiselle ruotsalaismiehelle säveltämäni duetto on, tuota noin, sanotaanko että hyvin kasari, paljastaa Taneli Mikkola. (Kuva: Satu Koho)
  • 16963madetoja3
  • 16962madetoja2

Täällä Pohjankartanon alla on humoristinen, satiirinen ja itseironinen tulkinta suomalaisuudesta.
Madetojan musiikkilukion musikaali pureutuu kansallisiin ylpeydenaiheisiimme, omituisuuksia unohtamatta.
Ensi-ilta nähdään Pohjankartanon juhlasalissa 16. marraskuuta.

– Roolihahmoni on stereotyyppinen ruotsalaismies, joka pukeutuu hyvin ja pitää makeasta siideristä. Hän on vastakohta esityksemme perisuomalaisille äijille, kertoo Taneli Mikkola, yksi mukana olevista madetojalaisista.

Näyttelemisen lisäksi Mikkola soittaa trumpettia esityksen orkesterissa (Oulu Youth Jazz Orchestra). Eräässä kohtauksessa hän luo äänimaisemaa syntetisaattorilla.

Esityksen sävelkieltä nuorukainen luonnehtii tyypilliseksi big band-/swing-/showmusiikiksi, joskin genrerajoja rikotaan.
Mikkola on ollut myös käsikirjoittamassa ja säveltämässä musikaalia.

– Periaate, että kaikki osallistuvat kaikkeen, on tuntunut haastavalta. Mutta kun saa otettua itseä niskasta kiinni ja tekee osuutensa niin hyvin kuin pystyy, syntyy lopulta ihan hyvää jälkeä, hän sanoo.


Yhteisponnistus

Sävellys ja käsikirjoitus ovat valmistuneet musiikkilukion kursseilla yhdessä ideoimalla.
Ohjaavina opettajina ovat toimineet Johanna Kemppainen ja Anne Ålander.

– Kaikki läpisävelletyn musikaalin osa-alueet käsikirjoituksineen, sanoituksineen, sävellyksineen, tansseineen ja liikkeineen ovat nuorten itsensä ideoimia ja toteuttamia. Meidän roolinamme on lähinnä pitää narut käsissä sekä ohjata näyttämö- ja sävellystyö, rakentaa esityksen yhtenäisyys ja tarkistaa sen dramaturginen muoto.

Opettajat laskevat, että musikaalikurssilla on 53 opiskelijaa lukion toiselta ja kolmannelta vuosikurssilta. Big bändissä soittaa 22 musiikkilukiolaista ja konservatorion opiskelijoita. Musiikkilukion studiotekniikan opiskelijat vastaavat esitysten äänentoistosta.
– Opiskelijat saavat kurssisuorituksia musikaalista, säveltämisestä, big bandista ja studiotekniikasta.

Mukana on opiskelijoita muistakin oppilaitoksista:
Puvustukseen, markkinointiin sekä esitysten taltiointiin ja projisointiin on saatu kaveriksi OSAO Pikisaaren yksikkö, maskeeraukseen ja kampauksiin Kontinkankaan yksikkö. Visuaalisen ilmeen suunnittelussa ja toteutuksessa on mukana Oamk Kulttuurialan yksikkö.

Ammattitanssija Anna­mari Kess, ex-madetojalainen, on antanut apua koreo­grafian suunnitteluun ja ohjaukseen.


Oikealla asenteella

Madetojalla toteutetaan musikaaliproduktio joka toinen vuosi.
– Tämän innoittajana toimi itsenäisyyden juhlavuosi. Meidät hyväksyttiin viralliseen Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan, Kemppainen ja Ålander iloitsevat.

Musikaalia lähdettiin suunnittelemaan vuosi sitten. Suurin työ on tehty tänä syksynä.
Onnistumisen iloa näkyy harjoituksissa päivä päivältä enemmän.

– Tämä on oiva esimerkki siitä, kuinka kovalla työllä ja oikealla asenteella voidaan saada aikaan mitä vain. Kun kaikki palaset rupeavat loksahtelemaan kohdilleen, alkaa pahinkin pessimisti uskoa, että projekti onnistuu ja hyvin, Mikkola sanoo.

Musikaalin humoristinen näkökulma Suomeen ja suomalaisuuteen jätä ketään kylmäksi, hän vakuuttaa.
– Suosittelen sitä kaikille, joita kiinnostaa satiirinen komedia, suomalaisuus, big band -musiikki tai oululainen tiernapoikaperinne!

 

Täällä Pohjankartanon alla

* Madetojan musiikkilukion Suomi 100 -musikaali. Kumppaneita OSAOsta ja Oamkista.
* Pohjankartanon juhlasalissa 16.–19.11.
* Hahmoja: Turistit, Saunaäijät, Äkäset mummot ja papat, Totte & Åke ja ruotsalaisnaiset, Poliitikot, Rallienglantityypit ja vartijat, Tiernapojat, Kiroilun MM-kisojen seremoniamestari Tapani Antero, Rakennusmestari Gunnar ja hänen työmiehensä, Ilmasuunsoittajat, Byrokraatti Stefa Strömberg ja hänen assistenttinsa Pekka Suomela.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit