Kari Utoslahti | 2017-09-11
Näytä kommentit
  • 16763pelleuutinen it It- eli Se-elokuva Pennywise-klovneineen herättää kauhunväreitä elokuvateattereissa. Pahispelleä näyttelee Bill Skarsgård.

Pelottelevia pellejä oli riesaksi asti myös Oulun seudulla viime vuonna Halloweenin alla.
Stephen Kingin romaaniin perustuva It- eli Se-elokuva tuli ensi-iltaan maamme elokuvateattereissa viime perjantaina. Romaani ilmestyi vuonna 1986 ja siihen pohjautuva tv-sarja 1990-luvun alussa.
Kingin kirjallinen luomus marssitti esille kauhistuttavan klovnin, joka alkoi vallata alaa tosielämässä ensin rapakon takana ja sitten muuallakin maailmassa. Suomeen villitys levisi muutamia vuosia sitten.

Kyseessä rikos

On pelättävissä, että uutuuselokuva saa iltojen pimetessä ja Halloweenin lähestyessä tuulta pelottelevien pellehahmojen purjelahkeisiin.
Poliisi suhtautuu asiaan vakavasti.
– Tahallinen pelottelu yleisellä paikalla on rikos, muistuttaa Oulun poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Arto Karnaranta.
Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen julkisella paikalla on lain mukaan kielletty toistuvilla uhkaavilla eleillä, hyökkäävillä liikkeillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla, pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä.
Vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on myös lain mukaan kielletty.

Yhteys 112:een

Jos pellehahmoja alkaa jälleen esiintyä Oulussa ja sen ympäristössä, poliisi ottaa pelottelijat kiinni ja määrää mahdollisesti sakkorangaistuksen asiasta. Joissain tapauksissa kysymykseen voi tulla laiton uhkaus tai vakavampikin rikosnimike.
Poliisi kehottaa ilmoittamaan tällaiset tapaukset heti soittamalla hätäkeskuksen numeroon 112 ja ottamaan klovneista tarkat tuntomerkit.
Aiemmin kiinnijääneet pelottelijat ovat olleet nuorehkoja aikuisia miehiä.
– He ovat olleet omien sanojensa mukaan huumorimielellä liikkeellä. Kaikki eivät ymmärrä vitsiä. Seuraukset säikyttelystä voivat olla hyvinkin vakavia, joten vetoan jokaiseen, ettei tällaiseen toimintaan ryhdytä ollenkaan, Karnaranta sanoo.
Suomessa klovneiksi naamioituneiden henkilöiden ei tiedetä toistaiseksi hyökänneen kenenkään kimppuun.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit