Forum24 | 2017-08-09
Näytä kommentit
  • 1650701 big Toripolliisi-veistos on ollut jo 30 vuotta kaupunkilaisten ilona.

Kuvanveistäjä Kaarlo Mikkosen (1920–2001) Toripolliisi-veistos täyttää 30 vuotta. Veistos paljastettiin Oulun päivänä 4.9.1987.
Koppalakkiin ja rähinäremmiin sonnustautunut poliisimies on vuosikymmenien aikana noussut Oulun vertauskuvaksi. Toripolliisin on nähty edustavan Oulua valtakunnallisissa yritysmainoskampanjoissa ja matkamuistotuotteissa. Hauskimpia kotiinviemisiä ovat olleet istuinaluset, parkkikiekot ja jääkaappimagneetit.
Turvallisen oloiseen hahmoon mieltynyt voi halutessaan lunastaa itselleen myös pienoistoripolliisin, sillä Oulun Seudun Poliisit ry valmistaa yksinoikeudella aitoja käsintehtyjä Toripolliisi-patsaita.
Toripolliisi-veistoksen tarina sai alkunsa, kun Oulun taidemuseon näyttelysihteeri Kaija-Rita Koivisto ja Kalevan kulttuuritoimituksen päällikkö Kaisu Mikkola näkivät pienen poliisiveistoksen vieraillessaan Kaarlo Mikkosen työhuoneella Kajaanin Teppanassa. Se toi mieleen Oulun ja vuosien saatossa hiljentyneen kauppatorin, jota haluttiin elävöittää.
Toripolliisi-veistoksen nimi ja ulkoasu viittaavat suoraan kauppatorilla vuosina 1934–1979 työskennelleeseen kolmeen poliisiin, jotka pitivät siellä yllä kuria ja järjestystä.
He eivät kuitenkaan olleet veistoksen varsinaisia esikuvia tai malleja, vaan tosiasiassa se sai muhkeat muotonsa kuvanveistäjä Kaarlo Mikkosen ensimmäisen puolison Raili Mikkosen isältä, Paimion nimismiehenä työskennelleeltä Pekka Revolta.
Toripolliisi on juhlansa ansainnut. Veistosta juhlitaan yhdessä kauppatorilla tiistaina 15. elokuuta kello 16. Teuvo Pakkalan koulun musiikkiluokat esittävät opettaja Maria Viitasaaren sanoittamat ja säveltämät laulut Toripolliisi ja Kauppatori.
Kaisu Mikkola lausuu tervehdyssanat ja Toripolliisi seppelöidään. Lopuksi lauletaan lapsikuoron johdolla yhteislauluna toripollisille Paljon onnea vaan.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit