Satu Koho | 2017-08-08
Näytä kommentit
  • 16497kulttuuripaakaupunki samu – Tavoitteena on entistä mielenkiintoisempi, elävämpi ja kulttuuriltaan rikkaampi kaupunki, tiivistää Oulu 2026 -hankkeen käynnistäjä Samu Forsblom. (Kuva: Satu Koho)

Oulu kisaa toistamiseen Euroopan kulttuuripääkaupungin tittelistä. Valmistelut on aloitettu.
– Hakemus pitää jättää 2020, ja varsinainen kulttuurikaupungin toimintavuosi on 2026. Viimeksi hakuun herättiin liian myöhään, mutta nyt aikajänne on tarpeeksi pitkä, sanoo Oulun kaupungin tapahtumapäällikkö Samu Forsblom, joka toimii Oulu 2026 -hankkeen käynnistäjänä.

Forsblom jatkaa, että kyseessä on merkittävä kulttuurin, matkailun ja kaupunkikehityksen ponnistus.
– Ihmiset ja yhteisöt on saatava mukaan, jotta onnistumme. Ideoita ja sisältöjä ei määritellä ylhäältä käsin, vaan ne nousevat ihmisistä. Hakemuksen kärki on yhteisöllisyydessä.

Forsblom korostaa, että kyse on yhdestä sukupolvemme merkittävimmästä hankkeesta: kulttuuripääkaupunkiprosessi tulee muuttamaan Oulun dna:ta.


Sielu esiin

Kisan voittaa kaupunki, jolla on sosiaalista pääomaa ja uskottava tarina.
– Meidän on tuotava esiin kaupungin sielu. Samalla voidaan miettiä Oulun imagoa, joka nyt on suhteellisen kova ja teknologiaan keskittyvä, Forsblom sanoo.

Hän kysyykin, eikö Oulun voisi nähdä myös ”hitaana kaupunkina” (slow city), jossa on tilaa, rauhaa ja leppoisuutta.
Oulu 2026 -hanke on rakentamassa tulevaisuuden Oulua ja nojaakin vahvasti nuoriin.

Jo tänä syksynä hanke jalkautuu ala- ja yläkouluihin hakemaan eväitä hakemuksen pohjaksi.
– Unelmatyöpajoissa otetaan selvää, millainen on se Oulu, jossa tulevaisuudessa viihdytään ja josta ollaan erityisen ylpeitä.

Forsblom huomauttaa, että pärjätäkseen kisassa Oulun on myös katsottava omia rajojaan kauemmaksi.
– Alueellisuuden lisäksi näkökulma on arktisessa Euroopassa.

Entä itse kulttuuri?
– Totta kai meillä pitää olla vahva kulttuuriohjelma, jota ovat luomassa kulttuurilaitokset, vapaa kenttä ja muut luovan talouden toimijat.


Mitä saadaan?

Forsblom kuvaa hanketta tavoitteelliseksi matkaksi:
– Liikkeelle lähdetään haasteiden tunnistamisesta. Niiden ratkaisemiseksi hyödynnetään yhteisöllisyyttä, kulttuuria ja luovuutta.

Tähtäimessä ei ole vain hieno titteli, vaan pysyvästi parempi elämänlaatu sekä vahvistunut oma ja eurooppalainen identiteetti.

Oulu 2026 sai alkunsa 27. helmikuuta, jolloin kaupunginvaltuusto teki Suomi 100 -juhlapäätöksen kulttuuripääkaupunkitittelin hakemisesta.

– Hankkeen ensimmäinen vaihe käynnistyi keväällä kaupungin tapahtumapalveluissa ja konsernipalveluissa. Viimeistään 2019 on perustettava astetta järeämpi organisaatio, jotta hakemuksesta saadaan mahdollisimman hyvä.

Hakemus jätetään Euroopan Unionille siis 2020. Osa hakijoista pääsee toiselle kierrokselle, ja jos Oulu on jatkossa, hakemusta viilataan.

2022 nimetään ne kaksi kaupunkia, jotka ovat Euroopan kulttuuripääkaupunkeja 2026. Toimintavuotta rahoitetaan EU:n Luova Eurooppa -ohjelmasta.

– Ennen varsinaista toimintavuotta rakennetaan ohjelmaa. Kulttuuripääkaupunkivuoden jälkeen vuorossa ovat jälkityöt ja raportointi. Silloin esimerkiksi tarkastellaan, mitä pysyvää saatiin aikaan.

EU on valinnut yhden tai useamman kaupungin Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodesta 1985. Tittelin ovat aiemmin saaneet Suomesta Helsinki (2000) ja Turku (2011). Oulu kisasi aiemmin samana vuonna Turun kanssa.

Kulttuuripääkaupunkivuosi voi olla menestys muutenkin kuin sisällöllisesti: Turussa aluetaloudelliset vaikutukset olivat 260 miljoonaa euroa, työllisyyslisäys 3 300 henkilötyövuotta ja kokonaisyleisömäärä 2,2 miljoonaa.

 

Oulu 2026

* Vetovoiman ja elinvoiman lisääminen.
* Pysyviä muutoksia muun muassa kulttuuriin, matkailuun ja kaupunkikuvaan.
* Ylpeyttä kotiseudusta.
* Yhteisöllisyyttä, innostamista.
* Vipuvarsi merkittäville hankkeille.
* Valmistautumista tulevaisuuden kuntaan.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit