Sarianna Halonen | 2017-07-17
Näytä kommentit
  • 16347raksilan uimahalli laatat ja lediputket Raksilan uimahalli on tänä kesänä poikkeuksellisen pitkään suljettuna vuosihuollon vuoksi. Altaita on muun muassa tyhjennetty laattojen vaihtamisen vuoksi. (Kuva: Pekka Kallasaari)

Oulun uimahalleissa suoritettavat vuosihuollot ovat aiheuttaneet painetta avoinna oleviin uimahalleihin.
Raatin uimahallin vuosihuolto suoritettiin kesäkuussa ja nyt suljettuna on Raksilan uimahalli 6. elokuuta saakka.
Raksilan uimahalli on kiinni yhteensä reilu kuusi viikkoa, joka näkyy Raatin uimahallin kasvaneina asiakasmäärinä.
– Raksilan vuosihuollon lisäksi kylmä kesä vaikuttanee korkeisiin asiakasmääriin. Pystymme kuitenkin hoitamaan aiheutuneen paineen, sillä ruuhka-ajat ovat ajoittaisia, keskittyen erityisesti ohjattujen vesijumppien ajoituksiin. Välttääkseen ruuhkan kannattaa uimaan tulla muina aikoina, kertoo isännöitsijä Jarmo Savukoski.
Raksilan uimahalli on yksi Suomen suosituimmista, viime vuoden asiakasmäärä oli yli 616 000 asiakasta. Raatin puolestaan 285 000 ja Haukiputaan Vesi-Jatulin 207 000.
– Vuosihuolto on järkevää tehdä kesällä, sillä asiakasmäärät tipahtivat viime vuonna esimerkiksi Raksilan osalta helmikuun reilu 60 000:sta kesäkuun 26 000:een. Viime kuun tilastoja ei ole vielä saatavilla, Savukoski kuvaa.


Useita toimenpiteitä


Raksilan uimahallin vuosihuollossa muun muassa uusitaan sekä miesten että naisten saunojen puiset lauteet, vaihdetaan kiuaskivet sekä vaihdetaan tiivisteitä ja rikkinäisiä laattoja uusiin.
– Saunojen uusiminen, ilmanvaihtokanavien puhdistus ja muut huollot vievät aikaa ja siksi halli on poikkeuksellisen pitkään kiinni, kertoo kiinteistömanageriharjoittelija Joel Tikkinen Oulun Tilakeskukselta.
Laattoja vaihdetaan sekä kylpyhuoneisiin että allasalueelle. Tikkinen kertoo laattoja vaihdettavan myös altaisiin, jonka vuoksi lastenallas, monitoimiallas ja kuntoiluallas ovat tyhjennetty vedestä.
– Suurta allasta ei ole tarpeen tyhjentää, sillä laattakorjauksia ei tarvitse tehdä ja se on kesän ajan myös SM-tason kilpauimareiden käytössä. Puhdistuksen vuoksi altaita ei tyhjennetä, sillä vesi puhdistuu ja vaihtuu automaattisesti ympäri vuoden.


Energiatehokkuutta parannetaan


Raksilan uimahalli kuuluu yhtenä neljästä kohteesta Oulun Tilakeskusken ESCO-ohjelmaan, jossa tavoitellaan energiatehokkaiden ratkaisujen kautta jopa 100 000 euron vuotuista energiansäästöä.
Toimenpiteitä energiatehokkuuden lisäämiseksi tehdään parhaillaan vuosihuollon yhteydessä. Muun muassa lamput vaihdetaan led-valaisimiksi sekä ilmanvaihto- ja lämmöntalteenottojärjestelmiä tehostetaan.
– Uimahallit ovat kaikista kaupungin kiinteistöistä yksi suurimmista energian kuluttajista, joten energiatehokkuutta parantamalla saavutetaan suuria säästöjä. Esimerkiksi vesien lämmöntalteenottojärjestelmän asentaminen maksaa helposti jo viidessä vuodessa itsensä takaisin, kertoo energia-asiantuntija Johanna Mäkelä Oulun Tilakeskukselta.
Muutokset toteuttaa Caverion ja Raksilan uimahallin osalta muutostyöt valmistunevat tämän vuoden aikana.
Energiatehokkaita ratkaisuja tullaan toteuttamaan myös Raatin ja Haukiputaan uimahalleissa.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit