Liisa Jaakonsaari, europarlamentin jäsen (sd.) | 2017-04-20
Näytä kommentit
  • 15558liisa jaakonsaari kolumni

Valeuutiset ovat Suomessakin vieneet etenkin verkkokeskustelua raiteiltaan. Keskustelua ovat dominoineet erityisesti pakolaisten ja maahanmuuttajien rikoksista kertovat tekaistut tarinat. Aina on toki ollut valeuutisia, mutta nyt niiden megafonivaikutus on moninkertainen, kun ihmiset infotulvan alla hakeutuvat yhä enemmän samanmielisten seuraan.
Jos ihminen seuraa lehtiä, hän väkisinkin näkee ainakin otsikoissa useita eri näkökulmia, mutta somessa voit elää omassa infokuplassa.
Amerikan vaalien alla huomasin sosiaalisessa mediassa monen ystävienikin jakavan uutista, jossa väitettiin Twitter-yhtiön bannanneen Donald Trumpin käyttäjätilin kokonaan. Liian hyvää ollakseen totta? Se olikin pelkkä valeuutinen, johon haluttiin uskoa.

Myös EU-keskusteluun liittyy usein paljon myyttejä ja tahallisiakin väärinymmäryksiä, joita erityisesti EU-kriittiset tahot toisintavat meille. Schuman Seura on pyrkinyt oikomaan sitkeimpiä myyttejä julkaisussaan ”EU ja käyrät kurkut – tosiasioita urbaanilegendojen sijaan”. Julkaisussa oiotaan muun muassa käsityksiä siitä, mistä EU oikeastaan päättää.
Esimerkiksi pakolaiskriisin hoidossa kansallisvaltiot ovat olleet nihkeitä sitoutumaan yhteiseen kehitykseen. EU:ta onkin syytetty voimattomaksi pakolaiskriisin edessä, vaikka tosiasiassa EU on yhtä voimakas kuin kansallisvaltiot haluavat.

Suomen mediatilan täytti viime kuussa ”saunapalvigate”, jossa uutisoitiin EU:n kieltävän saunapalvin tuotannon. Lihatuottajat ja Suomen kansa legendaarista Juha Mietoa myöden nousivat barrikadeille kinkun puolesta. Totuus on tarinaa tylsempi: syöpää aiheuttaviin PAH-yhdisteisiin liittyvään direktiiviin ei kuulu kinkkukieltoja.
Samaisella kinkkuviikolla maailma värisi järkyttävän Ruotsin terrori-iskun edessä, kun Amerikan presidentti puhui Foxin uutisissa teon julmuudesta. Ruotsalaiset itse olivat ihmeissään: mitään terroritekoa kun ei Trumpin lausunnoista huolimatta ollut koskaan tapahtunut. Presidentti oli pannut valeuutisen liikkeelle.
Työväenlaulussa Oppimisen Ylistys sanotaan ”älä pelkää kysyä, toveri. Älä usko kuulopuheisiin, ota selvää”. Se on hyvä ohjenuora jokaiselle minkä tahansa uutisen edessä. Disinformaation mylläämässä maailmassa mediakriittisyydelle ja faktantarkistukselle on kysyntää.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit