Satu Koho | 2017-04-21
Näytä kommentit
  • 15553unikudelmia1 Uniteema jatkuu Valvegalleriasta kahvila Konst o. Deliin, jossa on esillä kuvituksia Ville ja Aino Tietäväisen teoksesta Vain pahaa unta ( WSOY 2013).

Mitä yhteistä on Upponallella ja Nunnulla? Uni: ”Uppis” uinuu talvipesässään ja Nunnu Unipuussa. Lisäksi kirjoista tuttuja hahmoja yhdistää Valvegalleriassa lauantaina kello 10 avautuva eri taiteenalojen ammattilaisten toteuttama Unikudelmia.

Elämyksellinen ja kokemuksellinen näyttelymaailma on syntynyt 31 suomalaisen kirjan tarinasta: hyvistä unista ja unelmista, painajaisista ja peloista, toisesta todellisuudesta, unen ja valveen rajamailta.

Kaikki esillä olevat esineet ja yksityiskohdat – kuten Maria Littowin tekemät unisiepparit, Heidi Kestin kokoamat unirakettien osat ja Petri Haapakosken pajassa valmistunut Tuulipuu – liittyvät näyttelyn kirjallisuuteen.

Mukana on kattaus muutakin taidetta, joka on saanut inspiraationsa kirjoista. Mukana on töitä muun muassa Moosa Myllykankaalta, Pasi Räbinältä, Hanna Vihriälältä ja vuoden kuvittajaksi valitulta Satu Kontiselta.

Unikudelmia on 22.4.–16.7. vietettävän Lumotut sanat -sanataidefestivaalin päätuotanto. Näyttelyyn voi tutustua Oulussa 16. heinäkuuta saakka. Sen jälkeen se kiertää Suomessa viisi–kymmenen vuotta.


Lapsille ja aikuisille

Marjatta Kurenniemen Unikon satuja (1947) on vanhin teos, josta on poimittu kudelmia näyttelyyn.
Tarinoista ikiaikaisin taitaa olla Grimmin veljesten Ruusunen, jonka edesmennyt oululainen Taruliisa Warsta kuvitti satukirjaansa.

Näyttelyn pohjana olevan kirjallisuuden uusinta antia edustaa oululaisen Satu Alajoen esikoinen Valon sankari, jonka julkaisua juhlitaan sanataidefestivaaleilla sunnuntaina.

Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Esimerkiksi Onnelilta ja Annelilta, Vesta-Linnealta sekä Tatulta ja Patulta on napattu näyttelyyn jotain uniin liittyvää.

Nuortenromaaneista mukana ovat muun muassa Marja-Leena Tiaisen Viestejä Koomasta ja Kari Levolan Unisieppari.
Aikuisten proosaa edustavat esimerkiksi Bo Carpelanin surrealistissävytteinen Muistan, uneksin. Tummimmat sävyt Unikudelmiin antanee Siiri Enorannan Nokkosvallankumous.

Anna Anttonen ja Kati Inkala Valveen sanataidekoulusta ovat laatineet jokaiseen näyttelyn kirjaan sanataideharjoitusmateriaalin, joka on vapaasti käytettävissä Lumottujen sanojen ja Unikudelmien verkkosivuilla.

Lumotut sanat -festivaalin Sanataidesunnuntait ovat juhlapäiviä, jolloin järjestetään kaikille avoin näyttelyopastus ja tarinatuokio.

Unihiekkakuun naamiaisjuhlat pidetään Valvesalissa 4. toukokuuta kello 18. Kunniavieraaksi saapuu Unikudelmia-näyttelystä tuttu Sanna Tahvanainen, Lohikäärmeunia-kirjan kirjoittaja.

 

Unikudelmia

* Alkuperäisidea, käsikirjoitus, näyttelysuunnittelu ja sanataideharjoitukset: Anna Anttonen ja Kati Inkala.
* Näyttelysuunnittelu, visualisointi ja lavastus: Heidi Kesti.
* Lavastus ja lavasterakentaminen: Petri Haapakoski.
* Äänet: Anssi Laiho.
* Seitit ja verkot: Maria Littow.
* Elektroniset tehosteet: Jani Iivari.
* Tuotantoassistentti, kuvataiteilija: Tiina Paaso.
* Tuottaja: Katri Tenetz.

 

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit