Satu Koho | 2017-04-19
Näytä kommentit
  • 15551satu2

Enää en laulumaratoniin ryhtyisi, mutta lapsena mummolassa se oli suurta huvia.
Kansakoulun laulukirjan kanssa saattoi vierähtää tunti, toinenkin. Säväyttävimmät sanat ja iskevimmät sävelet löytyivät seutuansa ylistävistä maakuntalauluista, joita oli toistakymmentä.
Suosikeiksi nousi kaksi: oman maakunnan komeasti kajahtava Kymmenen virran maa ja kainuulaisten koskettava Nälkämaan laulu.
Mummo koetti tarjota juurilleen vievää Savolaisten laulua. Hämeenlinnassa syntymässä käynyt serkku hehkutti Hämäläisten laulua.
Noihin aikoihin mummola oli vahvasti Keski-Pohjanmaalla, mutta emme tainneet laulaa kertaakaan kalajokisen kanttorin maakunnalleen säveltämää ja sanoittamaa kappaletta.

Mummola pysyi sijoillaan mutta maakunta sen ympärillä muuttui 1994.
Sukulaiset asuivatkin nyt Pohjois-Pohjanmaalla, vaikka eivät olleet muuttaneet minnekään ja lukivat uutisensa Keskipohjanmaasta.
90-luvun puolivälin aluehallintouudistus tarkensi muitakin rajoja ja jopa synnytti uusia maakuntia niin, että niiden lukumääräksi tuli 20. Myöhemmin Itä-Uusimaa pyyhkiytyi kartalta, tuskin mielistä.
En taida osata luetella kaikkia nykyisiä Suomen maakuntia.
Historiallisten litania on lyhykäisyydessään helpompi: Ahvenanmaa, Häme, Karjala, Lappi, Pohjanmaa, Satakunta, Savo, Uusimaa ja Varsinais-Suomi.

Jos maakunta olikin ennen vanhaan me-henkeä, perinteitä ja paikkatunnetta, nyt ja etenkin tekeillä olevan järkälemäisen uudistuksen jälkeen sen rooli on hurjasti painavampi.
Vaikeasti hahmotettava maakuntauudistus sote-remontteineen hehkuttaa itseään lauluista tutulla kursailemattomuudella luvatessaan hyvää ja kaunista: kaikille samat palvelut, paremmat vaikutus- ja osallistumismahdollisuudet, moderni ja kustannustehokas hallinto...
Ensimmäiset maakuntavaalit pidetään 28.1.2018, ja uudistus astuu voimaan seuraavan vuoden alusta. Siitä, miten pontevasti tämä vaikuttaa kuntalaisen arkeen Pohjois-Pohjanmaalla, keskustellaan yleisötilaisuudessa perjantaina pääkirjaston Pakkalan salissa.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit