Kari Utoslahti | 2017-04-20
Näytä kommentit
  • 15548linnut joutsenet  merihanhet ja metsakauris Metsäkauris tarkkailee Liminganlahden luontokeskuksen pelloilla olevia joutsenia ja merihanhia. (Kuva: Ulla Matturi)
  • 15549linnut varis ja merikotka

Liminganlahden Lintukuvafestivaali järjestetään lauantaina.
Jo päivää ennen eli perjantaina ohjelmassa on Oulun seudun peruskoululaisille ja lukiolaisille suunnatun lintulajien tunnistuskilpailun Lintuvisan finaali, joka pidetään luontokeskuksen auditoriossa.
Lauantaina festareilla julkaistaan Liminganlahti – lintuparatiisin kahdeksan vuodenaikaa -kirja.
Tunnustetun lintuvesialueen vuodenkierron ovat ikuistaneet luontokuvausammattilaiset Mika Honkalinna, Jari Peltomäki ja Erkki Toppinen. Teksti on Liminganlahden luontokeskuksen hoitajan Ulla Matturin käsialaa.
Liminganlahti – lintuparatiisin kahdeksan vuodenaikaa vie lukijansa upeiden luonnonnäytelmien keskelle.
Keväiset hanhipellot, värikkäiden sorsien juhlat, lintuveden erikoisuudet, syksyiset vesilintukerääntymät ja muut erikoiset luontotapahtumat esitellään kahdeksana vuodenaikana.
Liminganlahden erilaiset ilmeet tulevat hyvin esille aukeaman kokoisissa maisemakuvissa, jotka on otettu samasta kohtaa eri vuodenaikoina. Matalalla maankohoamisrannikolla maisema muuttuu jopa muutamassa tunnissa. Meriveden korkeuden vaihtelut tuovat oman leimansa lintuveden elämään.
Lauantaina nähdään myös monipuoliset festareiden kuvaesitykset.
Päivän aikana päästään Hannu Siitosen mukaan Parikkalan kuukkelimetsiin tai Markku Saihan kanssa Itämeren rannoille.
Maailman johtava petolintuasiantuntija Dick Forsman tulee kertomaan tarinoita petolintujen määrityksestä ja kuvaamisesta.
Perinteisesti tapahtuma vetää noin tuhat kävijää.
Edellisinä vuosina tapahtuma on ollut paripäiväinen ja tänä vuonna se pidetään vain lauantaina.
– Näin on siksi, että Suomi 100 Luonnonpäiviä järjestetään useita, joten tapahtumia on paljon tänä vuonna myös Liminganlahdella, Matturi perustelee.

Hanhimuutto viivästynyt

Huhtikuu on ollut Oulun korkeudella tavallista kylmempi.
Kylmä jakso on viivästyttänyt hanhimuuton päähuipentumaa. Koska lahti ei ole sula, ei myöskään sorsia ole saapunut.
– Tavallisesti tähän aikaan on sulaa vettä ainakin jääkannen päällä ja se houkuttelee sorsia, lokkeja ja kahlaajia. Hanhien pääjoukot tulevat heti, kun ilmavirtaus kääntyy etelän suunnasta tulevaksi ja jos lämpenee, tulee niin sanotusti ryysis ilmatilaan.
Liminganlahdella on nyt tuhansia merihanhia ja joutsenia. Merikotkia on nähty päivittäin useampia yksilöitä. Sinisuo- ja ruskosuohaukoista ensimmäiset ovat saapuneet, samoin tuulihaukka.
Luontokeskuksen lähipellolla on joutsenparven mukana myös pikkujoutsenperhe.
Lyhytnokkahanhien määrä jatkaa kasvuaan, tänä vuonna niitä on laskettu olevan jo 1 500.
Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen väki laskee viikonloppuisen hanhet Oulun seudun kerääntymisalueelta yhtä aikaa.
Jokaisella henkilöllä on alue ja näin saadaan samanaikaisesti lepäilevien hanhien määrät laskettua laajalta alueelta.
– Lyhytnokkahanhien muuttoreitti on siirtynyt Norjan länsirannikoilta suurelta osin tänne meidän länsirannikolle, lyhytnokkahanhet matkaavat Huippuvuorille pesimään. Lyhytnokkia on kuitenkin vielä tulossa, ne odottavat etelävirtauksia Tanskassa.
Metsähanhia on muutamia tuhansia ja niidenkin päämuuttoa vielä odotetaan.
– Odotamme kovasti myös Liminganlahden erikoisuutta eli mustapyrstökuiria saapuvaksi. Kun lahdelle muodostuu sula-alueita, on lintupaljous taattu.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit