Sarianna Halonen | 2017-03-14
Näytä kommentit
  • 15140asuntokauppa kansi Marras–helmikuussa myydyistä uudiskohteista yli puolet on yksiöitä. (Kuva: Pekka Kallasaari)
  • 15141asuntokauppa hilkka kivela

Oulun asuntokauppa käy nyt tilastojen valossa vilkkaana, erityisesti kerrostaloasuntojen osalta.
– Viime vuoteen verrattuna esimerkiksi kerrostalojen uudiskohteiden myynti on triplaantunut. Myös vanhempien kerrostaloasuntojen myynti on Oulussa vilkastunut ja kauppaa on tehty noin 5 prosenttia enemmän, kertoo Pohjois-Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n puheenjohtaja ja Asuntokolmio Oy:n yrittäjä Hilkka Kivelä.
Marras–helmikuussa myydyistä uudiskohteista yli puolet on yksiöitä. Pienet asunnot ovat sijoittajien suosiossa.
– Oulussa on paljon suur- ja piensijoittajia. Sijoittajat pääsevät pienellä rahalla kiinni uudiskohteisiin, maksaessaan yhtiölainaa hiljalleen perimällään vuokralla. Asuntojen hinnat ovat jo pidempään olleet matalalla, mutta vuokrataso on pysynyt samana. Omistusasunnon ostaminen on siis järkevää, kun lainojen korotkin ovat edelleen todella alhaiset.
Erityisesti keskustan alueen yksiöiden ja pienehköjen kaksioiden hinnoista käydään kovaa kilpaa ja yllättäen neliöhinnat saattavat nousta huomattavasti odotettua korkeammiksi.


Suurten asuntojen myynti takkuista


Kerrostaloasunnot ovat kysyttyjä, mutta sen sijaan omakoti- ja rivitaloasuntojen myynti on hiukan takkuista.
– Edelleen Oulussa suurempien asuntojen myynti on pysynyt samalla tasolla, ehkä jopa hiukan laskenut. Keskimääräinen omakotitalon myyntiaika on tällä hetkellä noin neljä kuukautta.
Kivelä huomauttaa, että uudempien 2000-luvulla rakennettujen omakoti- luhti- ja rivitaloasuntojen myynti on nopeampaa.
– Vanhoille omakotitaloille on pienempi ostajakunta, sillä pääasiassa perheet haluavat remonttivapaan kodin. Myöskin riskejä vanhan talon ostamisesta pohditaan tarkoin.
Oman asunnon remontointi ennen myyntiin laittamista on Kivelän mukaan suositeltavaa silloin, kun kustannukset pysyvät maltillisina ja remontin voi toteuttaa pääasiassa itse.
– Pienelläkin perussiisteyden kohentamisella ja pienellä fiksaamisella voi mahdollisesti jouduttaa asunnon myyntiä ja myös hinta voi kohota.


Hinnat eivät tule laskemaan


Oulun seudulla on Kivelän mukaan edelleen hyvä aika lähteä ostamaan asuntoa, koska valinnanvaraa on mukavasti, vaikka tarjonnan määrä onkin hieman pienentynyt.
– Nyt on hyvä vuodenaika myydä asunto, sillä tunnetusti keväällä näkyy aina myyntipiikki asuntokaupassa, ja monen perheen toiveena on päästä kesällä muuttamaan uuteen kotiin.
Kivelä epäilee asuntojen hintatason säilyvän tasaisena lähiaikoina, ehkä hiukan nousevan.
– Pohja on käyty, eli ainakaan hinnat eivät tule laskemaan. Elinkeinoelämän elpyminen näkyy myös asuntokaupassa kohoavina hintoina.

Tietyt alueet kiinnostavat

Uudet asuinalueet ovat nyt erityisesti ostajien suosiossa.
– Esimerkiksi Ritaharju, Vaskikangas, Soittajankangas, Kivikkokangas ja Kiulukangas ovat suosiossa. Näiden lisäksi tietenkin keskusta ja keskustan ympäristön perinteikkäät alueet. Näistä suosiota on nostanut todella kovasti Toivoniemi, kertoo Oulun Kiinteistömaailman Limingantullin ja Puistolan yrittäjä Riitta Snellman.
Suurten ikäluokkien muuttaminen lähemmäs keskustaa kerrostaloihin on tuonut markkinoille paljon 1970–80-luvun omakotitaloja.
– Tarjonnan määrästä johtuen tämän tyyppisten kohteiden myyntiajat ovat pidempiä, mikä vaikuttaa myös hintaan. Sen sijaan hyväkuntoisten modernien perheasuntojen kysyntä on kova ja kauppa käy vilkkaana. Tällä hetkellä voi jo sanoa, että kysyntä ylittää välillä näissä kohteissa tarjonnan.

 

Matala korkotaso lisää lainojen kysyntää

Elpyneeseen asuntomarkkinatilanteeseen vaikuttaa myös maltillisena pysyneet asuntolainojen korot.
– Asuntolainojen yleiset Euribor-viitekorot ovat edelleen historiallisen alhaisella tasolla ja merkittävää muutosta viime vuoteen ei ole. Asuntolainojen keskimarginaalit ovat asettuneet 1,0 prosentin tuntumaan. Asuntoluottojen hinnat ovat kokonaisuudessaan edullisella tasolla, kertoo konttorinjohtaja Jussi Partanen Oulun Nordeasta.
Partanen arvioi, että korot eivät nouse voimakkaasti lähiaikoina.
– Mutta huomioon ottaen asuntolainojen tyypillisen maksuajan, 15–25 vuotta, on asuntovelallisen tärkeää myös varautua korkojen nousuun.
Poikkeuksellisen matala korkotaso kannattaa Partasen mukaan hyödyntää myös korkosuojauksen näkökulmasta.
– Koska myös korkosuojauksen tasot ovat matalat, asiakas saa viitekoron lukittua korkosuojauksella erittäin alhaiselle tasolle. Korkosuojaus voidaan tehdä 3–15 vuodeksi asiakkaan tarpeen mukaan.


Hakemusmäärät kasvussa


Asuntolainahakemusten määrä on kasvanut huomattavasti vuoden takaiseen nähden, kertoo Oulun Osuuspankin pankinjohtaja Juhani Korhonen.
– Viimeisen puolen vuoden aikana hakemusmäärissä on tapahtunut hyvin kasvua. Viime heinäkuussa voimaan astunut laki lainakatosta ei ole nähdäkseni juuri vaikuttanut lainojen myöntämiseen. Esimerkiksi ensiasunnon ostajat ovat yhä tietoisempia reaalivakuuksien ja oman pääoman tarpeellisuudesta. Myös ASP-säästäminen on lisääntynyt.
Korhosen mukaan lainamääriä on vaikea haarukoida, asuntolainan usein jakautuessa osiin.
– Aiemmin erityisesti ensiasuntojen lainamäärät olivat korkeita, mutta nyt tuntuu, että lainanhakijat pohtivat maksukykyään ja hakemiaan lainamääriä realistisesti. Sanoisin, että nyt lainanhakijoissa on sopivaa rohkeutta ja sopivaa varovaisuutta. Nyt talvella myös oman asumislaadun parantaminen on kasvussa ja lainoja haetaan myös suurempien remonttien toteuttamiseen.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit