Satu Koho | 2016-02-21
Näytä kommentit
  • 821318 2 2016 kinnunen1 Anni Kinnusen (ovensuussa oik.) näyttelyn viime lauantaina pidetyt avajaiset osuivat samaan aikaan Italiassa vietettävän ”carnevalen” kanssa. Avajaisvieraita kävi runsaasti – myös muutama taiteeseen asiantuntevasti suhtautuva kissa. (Kuva: Riku Seilonen)
  • 821418 2 2016 kinnunen2
  • 821518 2 2016 kinnunen4

Oululaisen Anni Kinnusen näyttely Personal Landscape (2008–2012) on parhaillaan esillä Calcatan keskiaikaisessa linnoituskaupungissa Italiassa.
Miksi juuri siellä?
– Tulin työskentelemään Mazzano Romanon kaupunkiin, noin 40 kilometrin päähän Roomasta. Luonnontilaisen metsän läpi kulkevan vaellusreitin päässä on vanha Calcata. Sain suosituksen muutamasta galleriasta ja ihastuin Palazzo Baronalen gallerian rosoiseen tunnelmaan. Minut toivotettiin heti tervetulleeksi.
Italia on Kinnuselle tuttu. Hän on aiemmin työskennellyt Etelä-Italiassa ja Venetsiassa sekä pitänyt yksityisnäyttelyn Firenzessä.
– Kuin olisin tullut kotiin.
Onko Italia tällä kertaa yllättänyt mitenkään?
– Italiassa ei kannata yllättyä mistään, kaikki on mahdollista. Asioihin pitää suhtautua asioihin sillä tavalla, että mikään ei toimi ja kaikki järjestyy. Italia on sellainen kuin se on, ja se ottaa sinut sellaisena kuin olet.
Keskiössä luonto
Personal Landscape -näyttely pohtii ihmisen ja luonnon vuorovaikutusta sekä eriytyneisyyttä.
– Näyttely sopii tänne, koska täällä luonto on erityisen tärkeä. Ympärillä oleva Valle del Trejan kansallispuisto muistuttaa jostain kauan sitten kadonneesta. Alue on aarre, ja siitä ollaan hyvin ylpeitä.
Näyttelysarjansa Kinnunen on kuvannut ihmisen muokkaamissa, jopa raiskaamissa ympäristöissä. Kuvissa on muun muassa avohakkuualueita ja epävirallisia kaatopaikkoja, mutta myös kotipihojen kevytluontoa.
Oman kokonaisuutensa muodostavat teokset, joissa luonto iskee takaisin.
Kinnunen on taiteilija, joka osallistuu yhteiskunnalliseen keskusteluun kuvallisesti ja tunnetasolla kommunikoiden.
Luontoteemainen näyttely herättää keskustelua missä ikinä se esittäytyykään.
– Italissa ollaan erityisen huolestuneita roskaamisongelmasta, toiveikkaita taas tulevien sukupolvien asennemuutoksesta ympäristöön. Paljon kiitosta tulee aiheen esille nostamisesta.
Ydinkysymykseksi taiteilija nostaa teoskokonaisuudestaan sen, onko ihminen enää osa luontoa, vai olemmeko erkaantuneet elämäntyylistä, jossa ihminen ja luonto ovat sopusoinnussa.
Mielessä lumi
Tälle vuodelle Kinnuselta on tulossa vielä kaksi yksityisnäyttelyä ja kansainvälinen ryhmänäyttely.
– Teoksiani on valittu jälleen myös Lumipalloefekti – Pohjois-Suomen biennaaliin, joka esitetään Aineen ja Kemin taidemuseoissa.
Lumipalloefektissä nähdään Suomessa ennen näkemätöntä Kinnusta: Japanissa vuosi sitten valmistunut, Tokiossa ensiesityksen saanut Odd Familiar -teoskokonaisuus.
– Kesällä avaan taas oman Mustasaari-galleriani Hietasaaressa. Tervetulleita vierailemaan ja samalla ihastelemaan Oulun kaunista lähiluontoa!
Kotiin Hietasaareen Kinnunen palaa maaliskuussa ja kertoo odottavansa innolla... lumitöitä!

Teoskuvat Kinnusen kymmenen kuvan näyttelystä Personal Landscape.

Anni Kinnunen
Valokuva- ja videotaiteilija.
Syntynyt Oulussa 10.7.1978.
Asuu ja työskentelee Hietasaaressa. Työskennellyt myös Italiassa, Ranskassa, Saksassa ja Japanissa.
Yksityisnäyttely Personal Landscape esillä Calcatassa Italiassa 27.2. asti. Näyttely esittäytynyt aiemmin Firenzessä, Berliinissä, Helsingissä,
Turussa ja Oulussa.

Käyttäjäarviot:
  • Kokonais arvosana 0.0 pistettä 5:stä
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Kommentit