”Äiti, pelattaisiinko Afrikan tähteä?”
Normaalioloissa sairaan lapsen kanssa olisi hyvin aikaa metsästää jalokiviä pelilaudalta. Ilmoittaisi vain töihin, että lapsi on kipeä, enkä voi tulla töihin.
Enää se, että joutuu jäämään kotiin ei ole kuitenkaan este työnteolle. Kotona on läppäri ja työpuhelin valmiina odottamassa. Työkaverit ovat vain Teams-viestien päässä. Palaverit sujuvat ilman saman pöydän ääressä istumista.
Mieltä kalvaa, annanko itsestäni lusmuilevan, työtä vieroksuvan kuvan, jos nyt näissä oloissa ilmoitan, etten voi tehdä töitä – onhan minulle järjestetty kotiin kaikki valmiudet työnteolle. Lapsikin on jo melko iso ja itsenäinen. Kyllähän tässä töitä voi tehdä lähes normaaliin tapaan.
Kuulostaako tutulta?
Jo keväällä, kun koulut siirtyivät etäopetukseen puhuttiin paljon siitä, miten korona-aika vaikuttaa lapsiin. Huolta kannettiin syystäkin erityisesti heistä, joiden kotiolot eivät ole kunnossa. Joidenkin näkemysten mukaan koronan seurauksia perataan vielä pitkään.
Vähemmälle huomiolle jäivät kuitenkin kotiolot, joissa ei ole suurempia ongelmia. Ne aivan tavalliset perheet.
Lapset otettiin pois päiväkodeista ja työpäivistä kotona yritettiin vain jotenkin selviytyä. Joissain perheissä töitä tehtiin yöunien kustannuksella. Aika monissa perheissä lastenohjelmat pyörivät samalla, kun suositellut ruutuajat paukkuivat.
Tämä on vain vaihe, ajateltiin. Nyt kahdeksan kuukautta myöhemmin voi todeta, että nopeasti ohimeneväksi toivottu ajanjakso on venynyt tuskastuttavan pitkäksi. Lapset ovat taas päiväkodeissa ja kouluissa, mutta muutoin moni asia on ennallaan.
Etätyömahdollisuudessa on kiistatta paljon hyviäkin puolia. Lasten näkökulmasta katsottuna niitä on kuitenkin vaikea löytää montakaan.
Saavatko lapset tarvitsemansa huomion, kun työ ja vapaa-ajan raja on häilyvä? Vanhemmuus tuo väistämättä aina mukanaan riittämättömyyden tunteen ja toisinaan myös huonon omatunnon. Tässä ajassa ehkä vielä enemmän kuin aiemmin.
”Äiti tekee tämän yhden työjutun vain nopeasti. Pelataan sitten vähän myöhemmin.”
Niina Hentilä
niina.hentilä@forum24.fi
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042