Syksyllä tulee kuluneeksi 43 vuotta siitä, kun Sauli Kuha käveli poliisikouluun. – Se jää aina mieleen, kun aloittaa työt. Nuorena on varmin ja tietävin. Silloin tuntuu siltä, että jos maapallossa olisi kahvat, sitä voisi pyörittää. Tieto tuo lisää tuskaa.
Niina Hentilä
Oulu
Niina Hentilä
niina.hentila@forum24.fi
Oulun poliisilaitoksen poliisipäällikön Sauli Kuhan aamukammassa piikit hupenevat.
Virallisesti Kuha siirtyy eläkkeelle marraskuussa, mutta univormun hän laittaa naulaan jo kesäkuun 11. päivä.
– Onhan se iso elämänmuutos. Fiilikset ovat kuitenkin sellaiset, että se työ, mikä minun on pitänyt tehdä, on nyt tehty. Valmista ei tule koskaan, mutta olen monelta osin tyytyväinen siihen, mitä olen saanut tehdä.
Syksyllä tulee täyteen 43 vuotta siitä kun Kuha käveli poliisikouluun sisään. Mikään itsestään selvä asia tai jo pikkupoikana syntynyt haave poliisiksi ryhtyminen ei ollut.
– Ei todellakaan. Olin Intiön kasarmilla sotilaskodissa vähän ennen kuin varusmiespalvelu päättyi. Maaseudun Tulevaisuudessa oli ilmoitus, että poliisikouluun voi hakea. Siinä se ajatus syntyi.
Pääsykokeissa poliisikoulun johtaja ilmoitti kuitenkin yllättäen, että kurssi siirretäänkin alkavaksi seuraavalle syksylle.
– Valtiolla ei ollut rahaa. Se ei pystynyt työllistämään koulutettavaa porukkaa, joten kurssin aloitusta siirrettiin. Siinä mielessä mikään ei ole muuttunut valtion budjettitaloudessa. Valtion rahankäyttö on ollut niukkaa aina. Näin kai se varmaan pitää ollakin, että julkisia varoja käytetään säästäen.
Espoosta
Ranualle
Moni muu asia sen sijaan on vuosien saatossa muuttunut. Poliisiksi valmistuttuaan Kuha työskenteli ensin puoli vuotta Espoossa nuorempana konstaapelina ja siirtyi sitten maalaispoliisiksi kotikuntaansa Ranualle, missä viihtyi toistakymmentä vuotta.
– Olin sekatyömiehenä. Siihen kuului kaikenlaisia poliisitehtäviä. Eihän sellaista yksintyöskentelyä enää ole.
Nykyisin poliisin käytössä on kattavat tietojärjestelmät. Nykypoliisi on Kuhan mukaan myös paremmin koulutettu ja varustettu.
Ranualla työskennellessään Kuhalle heräsi halu kouluttautua vaativampiin poliisitehtäviin. Vaihtoehtoina oli lähteä suorittamaan päällystön virkatutkintoa Espooseen tai juristin tutkintoa Lapin yliopistoon.
– Koska asuin Ranualla, oli aika selvää, että lähden Rovaniemelle. Haaveilin siihen aikaan nimismiehen virasta, mutta ne sitten hävisivät kokonaan hallintouudistuksessa.
Kuhan uran varrelle on sattunut lukuisia uudistuksia, mutta missään vaiheessa hänelle ei ole kuitenkaan tullut oloa, että ne olisivat vieneet poliisin toimintaa huonompaan suuntaan.
– Emme tarvitse enää niin raskaita rakenteita. Perustehtäviä ei kuitenkaan voi vähentää. Asiakaspalvelutyö on tehtävä pääsääntöisesti kasvokkain.
Mieleenpainuvia
hetkiä
Kuha nostaa esille kaksi ilmiötä, jotka ovat jääneet hänen uraltaan lähtemättömästi mieleen: turvapaikanhakijavyöry vuonna 2015 ja suomalaisten vihapuhe muun muassa raiskausepäilyjen yhteydessä.
– Kun turvapaikanhakijoita alkoi tulla, tehtävä näytti täysin mahdottomalta. On jo ihmisoikeuksien toteutumisen kannalta tärkeää, että ihmiset ovat kirjoissa ja kansissa. Se on jäänyt mieleen, eikä lähde sieltä pois.
Toinen mieleenpainuva tapahtuma sattui, kun somessa alkoi pyöriä tietoja raiskausepäilystä, joka kohdistui Kempeleen lasten- ja nuorten sijoitusyksikössä olevaan henkilöön.
– Somekohun jälkeen spontaani mielenosoitus lähti liikkeelle. Uhmaamaan lapsiporukkaa! Käsittämätön vihailmiö, jota en olisi uskonut näkeväni.
– Ryhmät eivät tee mitään vaan yksilöt. Meidän pitää puhua enemmän siitä, ettei vihapuhe ole meidän arvojemme mukaista.
Eläkepäiviinsä Kuha on varautunut kääntämällä hieman aiempaa isomman pottumaan. Myös rakkaille harrastuksille, metsästykselle ja marjastukselle, jää nyt enemmän aikaa.
– Se on terapeuttista. Olen maanviljelijän poika. On gurmeeta, kun saa perunat omasta maasta ja riistaa metsästä. Se on sellaista elämänlaatua, jonka eteen haluan tehdä töitä.
Kuhan kaikki viisi lasta asuvat Oulussa, minkä vuoksi Kuhakaan ei aio eläköidyttyään vaihtaa maisemaa.
– On suuri rikkaus, kun läheiset ovat lähellä.
Etusivulla juuri nyt
Näköislehti
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Santeri Hilli asuu kerrostalohuoneistossa Lipporannassa itävaltalais-italialaisen puolisonsa Magdalena Di Lucan ja pariskunnan viisi kuukautta vanhan Lumi-tyttären kanssa.
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
STUDIO TIMO HEIKKALA OY
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ
Studio Timo Heikkala
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042
Kotikaupungin kuulumiset kerran viikossa keskiviikkoisin
Oululainen Forum24 pureutuu paikallisiin uutisiin, viihteeseen ja mieleenpainuviin tarinoihin. Levikki noin 85 000.
Olemme osa Kaleva Mediaa.
Käyntiosoite: Solistinkatu 4, 90140 OULU
Puhelin: 0207 545 700
Fax: 0207 545 701
ISSN: 1458-4042